• De Harmonie is vaste deelnemer aan de taptoe op de Markt in Nunspeet.

    Wijnand Kooijmans

Grote diversiteit tijdens Nunspeetse Taptoe op het Marktplein

NUNSPEET Op het Marktplein in Nunspeet wordt zaterdag 15 juni voor de elfde keer Taptoe Nunspeet gehouden. Kaarten zijn gratis af te halen in het VVV-kantoor aan het Stationsplein in Nunspeet en bij Van den Pol Mode en het kantoor van de Rabobank, beiden aan de Dorpsstraat.

Wijnand Kooijmans

Eén van de deelnemers is het Fiets Harmonisch Orkest uit Eindhoven. Er wordt vooral aanstekelijke, vrolijke muziek al fietsend ten gehore gebracht. De toeschouwer wordt daarbij op het verkeerde been gezet en zelfspot is één van de ingrediënten van de show. Onder meer wordt gebruikgemaakt van een vier meter lange tandem voor zes personen.

MANNEN De Flora Band uit Rijnsberg bestaat uit ongeveer vijftig mannen van tussen de vijftien en vijftig jaar. De band gaat uit van een brassbandbezetting en wordt gezien als de meest Engelse onder de Nederlandse show- en marchingbands. Tijdens het Wereld Muziek Concours in 2017 werden de mannen kampioen op het onderdeel Mars en mocht het vaandel mee worden genomen naar de thuisbasis.

Uit het buitenland komen de Iserlohner Stadsmusikanten. Het korps werd in 1979 opgericht bij de Schutterij van Iserlohn. Sinds 1995 is de Show & Marchingband als zelfstandige band toegetreden tot de Volksmusikerbund Nordrhein-Westfalen. De band heeft zich naar Nederlandse structuren ontwikkeld. Streven is dit jaar zich te kwalificeren voor het Wereld Muziek Concours in 2021 in Kerkrade.

SHOWKORPSEN Uit Amersfoort neem de Show & Marchingband Juliana deel aan de Taptoe. De diversiteit van het instrumentarium, het brede repertoire en een groot aanpassingsvermogen maken Juliana tot één van de meest attractieve showkorpsen van Nederland. Deelgenomen wordt aan zowel nationale als internationale taptoes.

De Maastrichtse Verkennersband heeft een jong imago en karakter. Het belangrijkste binnen de band wordt de balans tussen ontspanning en prestatie gevonden. De band werd opgericht in 1953 en neemt sinds 1989 onafgebroken deel aan het Wereld Muziek Concours. In de loop der jaren werden de nodige gouden medailles gewonnen. De leden ontmoeten elkaar ook vaak buiten het maken van muziek om.

HARMONIE Nunspeet is zelf vertegenwoordigd door de muziekvereniging Harmonie. De vereniging kent momenteel zo'n negentig leden. Naast het verzorgen van diverse concerten en optredens wordt medewerking verleend aan onder meer Koningsdag, de intocht van Sinterklaas, de avondwandelvierdaagse en de herdenkingen zoals 4 mei.

De taptoe is een tweejaarlijks evenement. De eerste werd gehouden in 1999 als initiatief van wijlen Rolf Gouswaart. Hij riep een comité in het leven en kreeg de steun van een aantal enthousiaste muziekliefhebbers. Zijn uitgangspunt was dat in ieder geval de muziekvereniging Harmonie uit Nunspeet deelnemers moest zijn, ondanks dat dit geen specifiek showorkest is.

Het comité is inmiddels omgezet in de Stichting Taptoe Nunspeet. De aanvang is om 19.30 uur.