• Barry Wensink/BDUmedia

Bedreiging door arbeidsmigranten: gemeente legt dwangsommen op

EPE Inwoners van de gemeente Epe ondervinden overlast en worden bedreigd door buitenlandse werknemers op en in de omgeving van vakantiepark De Roompot. Naar aanleiding van vragen hierover door de Dorpspartij geeft het college in Epe aan dat op het park arbeidsmigranten zijn gehuisvest, hetgeen strijdig nis met het bestemmingsplan.

Dick van der Veen 

,,Al wat langer hebben we controles uitgevoerd op Bospark De Schaapskooi waarvoor De Roompot beheerstaken uitvoert. Naar aanleiding hiervan hebben we een uitgebreide bestuursrechtelijke handhavingsprocedure gestart. Deze maand versturen we de zogenaamde vooraanschrijvingen met het aankondigen van te zetten stappen. De eigenaren van diverse vakantiewoningen hebben nog de gelegenheid een zienswijze in te dienen. Vervolgens sturen we twee weken later de handhavingsbesluiten met daarin opgenomen een last onder dwangsom", aldus het Eper college. Het geeft aan dat de bevoegdheden van boa's om op te treden op privéterrein beperkt zijn.

EERDER De Dorpspartij stelde eerder al vragen over deze materie en wil weten wat het college in de tussentijd deed om de overlast te stoppen. B en W:,,Er zijn meerdere gesprekken gevoerd door toezichthouders en ambtenaren met de beheerder van De Schaapskooi en een regiomanager van De Roompot. Zij legden uit dat ze geen overlast tolereren door arbeidsmigranten voor hun recreatieve gasten op het park. Een manager van De Roompot-organisatie vroeg wethouder Aalbers om een langdurige gedoogperiode voor huisvesting van arbeidsmigranten om aanpassingen aan de vakantiewoningen te kunnen uitvoeren. Dit verzoek stond haaks op het beleid van de gemeente."

DWANGSOM De gemeente stuurde een brief aan particuliere eigenaren waarin de strijdigheid met het bestemmingsplan werd uitgelegd. Ze verenigden zich op een enkeling na in een Vereniging van Eigenaren. Ook met hen sprak de wethouder Aan zowel de manager als aan de Vereniging van Eigenaren werd uitgelegd dat een juridische handhavingsprocedure werd gestart. Van de zijde van De Roompot gaf men aan alles te willen doen om dwangsommen te voorkomen. De handhavingsbesluiten met het opleggen van last onder dwangsom zullen naar verwachting nog deze maand worden opgelegd.