• Anne Nyst en Ton van der Schouw hebben het initiatief genomen voor een werkgroep die voor nog meer reuring in de gemeente Epe wil zorgen.

    Dick van der Veen

Alle dorpen betrokken bij Textiele Ambachten Festival Epe

EPE Voor inwoners en vakantiegangers is er op zaterdag 15 juni in Epe veel te doen. Naast het traditionele Schaapscheerdersfeest houdt de Programmaraad van het Kulturhus voor die dag het Textiele Ambachten Festival waarbij alle vier dorpen van de gemeente Epe betrokken zijn.

Dick van der Veen

,,We zoeken als Kulturhus de verbinding met de samenleving; organisaties, musea en instellingen hunkeren naar samenwerking. Dit valt nu dus in de plooi", zeggen voorzitter Anne Nyst en mede bestuurslid Ton van der Schouw. Gekscherend: ,,We willen niemand voor het lapje houden, maar dan toch", met een knipoog naar het thema. Er is een fietstocht die langs alle deelnemende partijen leidt. De route daarvoor (1 euro) is verkrijgbaar in het Kulturhus. Na het blatend genoegen bij de schapen kan men tussen 10.00 uur en 16.00 uur genieten van tal van creatieve uitingen op diverse podia. In het Kulturhus workshops voor rijp en groen. Pimp your pants (spijkerbroek meenemen), artquilt, smileys haken met sponsgaren en wol vilten. Ook diverse demonstraties kantklossen en quilten en textiel-fototentoonstelling Hans van de Vlekkert. Museum Hagedoorns Plaatse zorgt voor een sfeervolle entourage met spinnewiel, wastobbe en borstrokken.

Singer Kreatief aan de Hoofdstraat 127 houdt handvaardigheid-activiteiten.

PROGRAMMA Van der Schouw en Nyst kregen spontaan de handen op elkaar van mensen die op de meeste plezante manier Epe een klerenstreek willen leveren. In Vaassen om 11.00 uur een lezing over restauratie van het 18e eeuwse Drentse hemelbed uit het kasteel dat grondig wordt gerestaureerd. Met name buiten Vaassen. De lezing is gratis; wel moet een ticket worden gedownload via de site van de Cannenburch. In Museum Vaassens Historie aan de Dorpsstraat 73a is een aantal exposities (vrij entree); in de kringloopwinkel aan de Deventerstraat 10 een mini-expositie van ingelijste borduurwerken (vrij entree; sluiting 13.00 uur).

Emst steekt in via museum Old boer'n grei op 't Hinkel aan de Nijbroekerweg 5a. Dat toont kostuums, textiel en een collectie knipmutsen (entree 2,50 euro).

Museum Hagedoorns, aan de Ledderweg 11 in Zuuk heeft onder meer de poppen van koningin Juliana en prachtige wildfoto's in de aanbieding (entree 5,50 euro).

Sari Fair Fashion, Oene (Keizerstraat 5) biedt een textielwerkplaats met kleding en stoffen die eerlijk zijn verhandeld met respect voor mens en milieu. Aandacht voor De Regenboogboom, een stichting die 'droomdekentjes' maakt voor zieke kinderen (vrij entree). Atelier De Witte Pimpernel aan de Houtweg geeft creatieve- en decoratieve workshops en textiel-exposities (vrije entree) en het op het zelfde adres gevestigde Historisch Museum toont merklappen in soorten en maten (vrij entree).

Op 2 november wordt het tweede Potter- en Pompoenenfestival gehouden.