• Barry Wensink/BDUmedia

Epe zet alles op alles om uitzetting te voorkomen

EPE Staatssecretaris Mark Halbers wil maandag om tien uur een Pakistaans gezin uit Epe op het vliegtuig naar Polen zetten. De actiegroep Vrienden familie Israël doet er alles aan om uitzetting te voorkomen.

Dick van der Veen

Vandaag nog wordt contact gezocht met premier Rutte en Tweede Kamerfracties. Raadsleden van Groen Links en D66 doen pogingen om op zeer korte termijn een extra raadsvergadering te beleggen en zo dat niet mogelijk is de fractievoorzitters van de partijen in de Eper raad bijeen roepen.

Tijdens een emotionele bijeenkomst om het gemeentehuis gaven diverse sprekers af op burgemeester Van der Hoeve die anders dan collega's in het land niet van alle bevoegdheden gebruik zou hebben gemaakt om uitzetting te voorkomen.  Vooral het feit dat hij de mensen om het gezin heen niet waarschuwde werd hem kwalijk genomen.

Wethouder Jan Aalbers nam daar in zijn functie van loco-burgemeester afstand van en benadrukte dat Epe's eerste burger juist wel alles deed wat in zijn vermogen lag tot een beroep op de staatssecretaris toe. De Vrienden verweten hem een afstandelijke houding. Volgens de groep , die steeds meer steunbetuigingen uit de bevolking krijgt, is de familie Israël ten dode opgeschreven als Polen ze naar Pakistan terug stuurt. In Polen wordt slechts 12 procent van de asielaanvragen toegekend tegen elders 60 procent.