• Fotografie Ernie van Beek

'Het is zeker nog niet gedaan met WHC in de hoofdklasse'

WEZEP ,,Het is geen kwestie van geluk of pech hebben. Dan zou je praten over incidenten. Dit is structureel. Het is het net niet, steeds weer. We krijgen te veel doelpunten tegen en moeten beter verdedigen. Wel creëren we genoeg kansen, maar is het aantal doelpogingen onvoldoende en scoren we te weinig. Wij zijn op dit moment gewoonweg nog niet goed genoeg."

Jackie Laterveer

WHC trainer Wiljan Mossing Holsteyn (50) windt er geen doekjes om. Dat kan ook niet kijkend naar de cijfers. Na dertien wedstrijden in de hoofdklasse B staan de Wezepers strak onderaan met vijf punten. Slechts eenmaal dit seizoen werd een competitieduel gewonnen. Vorige week bleek de gifbeker nog niet helemaal leeg. Derdeklasser ZAC was na een 3-3 eindstand in de daarop volgende strafschoppenserie de sterkste en knikkerde WHC uit de beker. ,,Ik was toen wel even boos, maar heb dat niet afgereageerd op de spelers. Zij baalden gigantisch. Daar moet ik niet overheen gaan. Bovendien heb ik zelf ook verloren. Dan moet ik geen grote mond hebben."

RESULTATEN Mossing Holsteyn is bezig aan zijn derde seizoen bij WHC en tekende onlangs bij voor nog een seizoen. Was het gezien de slechte resultaten niet makkelijker geweest om aan het eind van het seizoen te vertrekken? ,,Mijn contract liep inderdaad af. Ik heb het hier echter enorm naar mijn zin. Het klikt met bestuur, spelers, staf en de supporters. De faciliteiten zijn prima. Verlenging geeft aan dat er vertrouwen is. Vanuit de club naar mij en vanuit mij naar de club. Samen gaan we er alles aan doen om WHC in de hoofdklasse te houden. Ik besef dat dat moeilijk wordt. We moeten dingen doen die weliswaar niet onmogelijk zijn, maar wel een enorme uitdaging vormen."

Alles aan doen? ,,Ik wil graag aanvallend en verzorgd voetbal spelen. Maar het is onredelijk om dat te willen. Daar hebben we de groep op dit moment niet naar. We hebben een kwalitatief minder elftal dan vorig seizoen. Tel daarbij dat een paar vaste basisspelers langdurig geblesseerd zijn."

INGESCHAT Na een moment stilte: ,,Ik had de groep aan het begin van het seizoen hoger ingeschat en verwacht dat sommige spelers zich verder door zouden ontwikkelen. Dat is helaas niet gebeurd. En dat de spelers die van buitenaf zijn aangetrokken, het niveau haalden waarvoor ze naar WHC zijn gekomen. Ik weet dat dat allemaal te maken heeft met de vorm, de sfeer en het vertrouwen op dit moment. Als je elke week verliest, doet dat iets met je. Daarbij is de hoofdklasse sterker dan gedacht. Dat is een verkeerde inschatting van mij geweest."

Dus? ,,We zitten pas op de helft van het seizoen. Er kan nog van alles gebeuren. De groep is leergierig, de trainingsopkomst is goed en er wordt hard getraind. We spreken spelers aan op hun spel, in groepsverband en individueel, en confronteren hen met de wedstrijdbeelden. Daarnaast is er veel aandacht voor het groepsproces, voor positiviteit. En we rekenen op de steun van de supporters. Juist in deze fase zijn zij ontzettend belangrijk." Strijdlustig: ,,Het is zeker nog niet gedaan met WHC in de hoofdklasse."