• Dorine Verheul

Voorzitter Winter in de Vesting Marien Pruis: 'Evenement gaat officieel door'

ELBURG Met vele vrijwilligers in de werkgroepen wordt momenteel keihard gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor Winter in de Vesting, dat over ruim een week gaat plaatsvinden. ,,De vergunning is afgegeven dus we kunnen nu officieel door", aldus Marien Pruis, voorzitter van Winter in de Vesting.

Dorine Verheul

Hij is positief over het festijn dat dit jaar weer terug naar klein en knus gaat. ,,Echt iedereen uit de gehele gemeente Elburg is welkom tijdens Winter in de Vesting", benadrukt Pruis. ,,We hebben als bestuur signalen gekregen dat bewoners van buiten de vesting zich niet welkom voelen. Ze denken dat het een feestje van de bewoners van de vesting is, maar dat is niet zo. Iedereen uit de hele gemeente is welkom en het liefst allemaal met kleding in de stijl van 1900. Dat zou het feest écht groots maken.

TROTS Pruis is trots als hij vertelt over alle vrijwilligers die samen toewerken naar de opening van het evenement op vrijdag 14 december. ,,We zijn achter de schermen al vanaf maart keihard aan het werk, want we begonnen echt met niets. Wie we vooral ook niet moeten vergeten is de gemeente Elburg. Goede gesprekken met burgemeester Rozendaal en wethouders hebben bijgedragen aan een prettige samenwerking. Daarmee onderstreept Pruis tevens het belang voor ondernemend Elburg: zij moeten het verdienen. Zonder ondernemers geen Elburg en dus geen Winter in de Vesting. Het 'decor Elburg' is er, en daar maken we weer zoveel mogelijk gebruik van. We hebben het programma goed in beeld en met ruim zestig activiteiten is er veel te zien en te doen. Daarbij hebben we de samenstelling van de markt afgestemd op het aanbod dat er is in Elburg en dan met name op het gebied van de horeca. We zien dan gelukkig ook het varken aan het spit is weer terug in het straatbeeld."

Pruis vindt het leuk te merken dat bewoners zo enthousiast met het evenement bezig zijn. ,,Op de plek waar tot in de jaren 80 van vorige eeuw nog een gasfabriek uit 1865 stond, is nu weer het kinderplein met een spoorlijntje en draaimolen te vinden en activiteiten op het Veghenhofplein ontbreken niet. Tussen de gasfabriek en het Veghenhofplein wordt een looproute aangegeven, zodat bezoekers niets hoeven te missen van al het moois. Met deze looproute worden ook de activiteiten in de steegjes goed zichtbaar en dat zijn vaak ook van die leuke bewonersinitiatieven", aldus Pruis. ,,Spannend is het wel. Wat gaat het weer doen en hoeveel bezoekers komen er. Maar het veiligheidsplan ligt klaar en de regelmatige briefings tijdens beide dagen zijn ingepland. En vol is vol, bezoekers moeten dan eventjes wachten tot er weer mensen vertrekken.

Bewoners uit de omliggende kernen wordt geadviseerd om zoveel mogelijk lopend of op de fiets te komen. Jumbo heeft een deel van haar parkeerterrein ingericht voor fietsen. Natuurlijk houden we ook rekening met bezoekers die met de auto komen. Er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving."