• Floaten is in Nederland nog niet ingeburgerd, maar wint wel sterk aan terrein.

    Dick van der Veen

Floaten verdrijft stress

Advertorial

HEERDE Ervaring is de beste leermeester. De zussen Ger en Christien Veltkamp ondergingen beide de heilzame werking van floaten en raakten er zó enthousiast over dat ze zelf in Heerde op kleine schaal een floatcenter opstartten. Inmiddels is daar een centrum met een veel grotere opzet in Zwolle aan toegevoegd.

Dick van der Veen

Floaten is sterk versimpeld drijven in een bak water. Beter gezegd: je afzonderen in een cabine met een klein laagje water dat veel magnesiumsulfaat bevat, waardoor je gewichtloos bent. Een probaat middel tegen vermoeidheid en stress, zo is proefondervindelijk bewezen in de Verenigde Staten, waar de oorsprong ligt. Je hebt geen prikkels van de buitenwereld, kunt volledig ontspannen. Het leidt tot reductie van stresshormonen, terwijl de aanmaak van hormonen die welbehagen oproepen wordt geactiveerd.

SITUATIE Ger: ,,Een sessie duurt een uur. Afhankelijk van de situatie waarin iemand zich bevindt ga je dit een of twee keer per week herhalen. Net zolang tot je de verstoorde disbalans in lichaam en geest weer op orde hebt. Het effect is direct merkbaar. Ook als het gaat om slaapproblemen, reuma, artritis, fybromyalgie, migraine, rugklachten en chronische pijn. Helaas is het in ons land nog tamelijk onbekend. We moeten het hebben van mond tot mond reclame en dat werkt." Doordat mensen tot rust komen kunnen ze beter met de problemen omgaan die tot stress/vermoeidheid/burn out aanleiding geven. Floaten werkt heilzaam voor lichaam en geest. In Zwolle zijn vier en in Heerde twee cabines beschikbaar.

ZOUTKAMER Ook in Zwolle een kamer bekleed met zout en een laag zout in korrelvorm op de vloer. Die biedt uitkomst bij problemen met luchtwegen, verstopte holtes en aanhoudende verkoudheid. Maar het verblijf is ook van nut bij eczeem en psoriasis, COPD, hooikoorts en allergieën. Ook hier duurt een behandeling een uur. Anders dan de entourage doet vermoeden is de temperatuur er aangenaam. Ger: ,,Je kunt er gekleed lekker ontspannen. In deze kamer wordt medicinaal aerosol zout verneveld met een meidsch gecertificeerd halogenerator. De kleine deeltjes zout bereiken de diepste delen van de longen. Steeds meer mensen maken er gebruik van. De combinatie floaten en de zoutkamer is goed te doen. Je leert dieper ademhalen, in de zoutkamer versterkt het immuunsysteem door vermeerdering van witte bloedlichaampjes."

De zussen weten zich gesterkt door een team van twaalf mensen die ook gespecialiseerd zijn in diverse massages. Er is een infrarood sauna beschikbaar. Verder een SpaCapsule. Daarin lig je met de kleding aan en onderga je een waterjetmassage zonder nat te worden.

WATERDRUK Een flinterdun waterdicht membraan scheid lichaam/kleding van de waterjets. Waterdruk, temperatuur en pulseringsfrequentie zijn aan te passen. Floatcenter Zwolle, dr.Stolteweg 84 is de hele week geopend; Heerde op afspraak. Informatie: relax@floatcenterzwolle.nl, telefoon 038-3375589 of 06-23275522. I: www.floatenzwolle.nl