• Wijnand Kooijmans

Geen vergunning voor Nunspeets muziekfeest

NUNSPEET Door de gemeente Nunspeet wordt geen toestemming verleend voor het houden van een muziekfeest op zaterdag 6 april. Reden is dat de organisatoren van donderdag 4 tot en met maandag 8 april van het Transferium gebruik willen maken. Dat tast, in de ogen van het college van burgemeester en wethouders, het doel waarvoor het parkeerterrein is aangelegd echter te veel aan.

Wijnand Kooijmans

Dat maakt dat ook bewust is gekozen voor een locatie, dichtbij de afrit van rijksweg A28, het treinstation en diverse bus routes. Het biedt voldoende parkeergelegenheid, de uitkijktoren kan worden beklommen, het kabouterbos worden bezocht of het bezoekerscentrum. Het Veluwe transferium is bovendien omringd door horeca.

GEBRUIK In de eerste jaren na de realisatie viel het gebruik van het transferium tegen. Het parkeerterrein is inmiddels een begrip geworden waardoor er een druk gebruik van wordt gemaakt. Het college vindt dat daarnaast ook andere activiteiten moeten kunnen plaatsvinden. In de praktijk wordt het onder meer gebruikt voor de marathon van Nunspeet, het Brasswoodfestival en het uitvoeren van een opdracht in de strijd om de Nunspeetse keiler. Het doet ook dienst als vertrekpunt voor onder meer wandel- en fietstochten.

Het weigeren van de vergunning voor het muziekfeest, met diverse livebands en een dj, is voor Corrie Jansen (Gemeentebelang) aanleiding geweest hierover vragen te stellen in de raadsvergadering. Ze vindt dat de organisatoren lang hebben moeten wachten op een besluit over de vergunningaanvraag. Ook vindt ze het moeilijk uit te leggen waarom het ene evenement wel en het andere niet mag.

NIEUW Volgens burgemeester Breunis van de Weerd speelt onder meer mee dat het gaat om een nieuw initiatief dat nog niet eerder heeft plaatsgevonden. Dat kost altijd meer tijd voor overleg dan een evenement dat al jaren wordt gehouden. Onder meer zijn bij het overleg politie, brandweer en de omgevingsdienst betrokken. Bovendien werd al snel ontdekt dat er hiaten in de aanvraag zaten waarvoor een nadere uitleg noodzakelijk was.

APPARAAT Dat was net voor het kerstreces en dat is een periode waarin het ambtelijk apparaat van de gemeente Nunspeet niet optimaal is bezet. Binnen het college van b en w ontstond vervolgens een discussie over het langdurig gebruik van het transferium voor een evenement. In dit geval onder meer door de plaatsing van een tent van 20 bij 10 meter.

WAARDE Dat maakt de vraag actueel hoeveel waarde aan het transferium als parkeerterrein moet worden toebedacht. Waarmee de aanvraag voor de vergunning gelijk een politieke afweging werd. Binnen het college van de gemeente Nunspeet gaf het gevraagde meerdaagse gebruik van het transferium uiteindelijk de doorslag nee te zeggen tegen de aanvraag, zo zegt Van de Weerd.

Nunspeet wil wel snel op zoek naar een evenemententerrein voor dit soort activiteiten.