• Dorine Verheul
  • Dorine Verheul
  • Dorine Verheul

'Tante Wippie' viert 106e verjaardag

ELBURG Willempje Hendrika van Ommen mocht maandag uit handen van burgemeester Jan Nathan Rozendaal de hartelijke felicitaties en een mooi boeket bloemen voor haar 106e verjaardag in ontvangst nemen. Dat het bereiken van zo'n mooie leeftijd niet ongemerkt voorbij ging, bleek wel uit de brieven die zij van koning Willem Alexander en de Commissaris van de Koning van Gelderland mocht ontvangen.

Dorine Verheul

In goede gezondheid en zelfs helemaal zonder bril las zij samen met de burgemeester beide brieven aandachtig door. Zo goed als de ogen van 'tante Wippie' nog zijn, zo laat haar geheugen haar soms even in de steek. In het gezellig onderhoud met de burgervader bespraken zij het Koningshuis en de prinsessen Juliana en Beatrix. Verbaasd vroeg mevrouw Van Ommen zich af wat er dan toch met Juliana was, ,,zij leeft toch nog wel?"

SNIJBONEN Mevrouw Van Ommen werd in 1912 geboren aan de Duivendansweg in Wezep en leefde lange tijd in een tweede woning op hetzelfde erf als haar ouders. Willempje ging in Wezep naar school en werkte achtereenvolgens als huishoudster voor hoofdmeester Goldsmit en Dokter Hovink, beiden ook in Wezep. In de oorlog was zij actief met het maken en verstrekken van voedselbonnen. Na de oorlog hielp zij haar moeder met het sorteren en binden van snijbonen van het eigen erf. Moeder liep met de bonen van Wezep naar de markt in Kampen om ze daar te verkopen terwijl Willempje thuis achterbleef.

BUITENWERELD Na het overlijden van haar moeder in 1973 bleef Willempje nog tot 2002 in het ouderlijk huis wonen. Er was geen elektriciteit, televisie of telefoon. Als toilet fungeerde een emmer in een gat met een plank erover, want een riool werd nooit aangelegd. Water kwam via een waterpomp. Het enige contact met de buitenwereld dat zij had was de kerktelefoon en het bezoek van de neven en nichten.

De familie verzorgde de boodschappen en kookte af en toe een potje voor tante Wippie. Nooit verliet zij meer het erf. Pas op negentigjarige leeftijd verhuisde zij noodgedwongen naar De Voord in Elburg, en dat was voor het eerst in ruim 45 jaar.

SCHIMMEL Tante Wippie gooide nooit wat weg. Als ergens wat schimmel op zat, schraapte zij dat er af en kookte het met wat melk tot pap. Schimmel op de kaas sneed ze er af en als iets 'overstuur was' kon je er altijd nog wel wat mee. Nooit in haar hele leven was zij ziek, wellicht is dit het geheim van een hoge leeftijd?

AARDBEIEN Achterneef Marco van Ommen vertelt lachend over de grote aardbeien vol van smaak die zij van hun tante kregen. ,,Ze waren zo groot en lekker, we weten het allemaal nog goed! Toen we er echter achter kwamen dat deze aardbeien bemest werden met de inhoud van het 'toiletemmertje' uit de achtertuin, hebben we deze aardbeien nooit meer gegeten."