• De lichten van de herten zijn weer ontstoken

    Wijnand Kooijmans

Lichten herten ontstoken

NUNSPEET De herten branden weer op het Marktplein in Nunspeet. Ze werden ontstoken door Geert Jan van Olst, destijds één van de initiatiefnemers voor de plaatsen en Corina Methorst – van de Pol, Manager van de stichting Nunspeet uit de Kunst. De herten worden veelvuldig gebruikt voor de jaarlijkse kerstkaartfoto. Het is de opwarmer voor december WinterLicht maand.

Wijnand Kooijmans

Bij de invulling van WinterLicht is er dit jaar bewust voor gekozen het evenement in aantal dagen terug te brengen. Hiermee wil men voorkomen dat er stille momenten ontstaan en activiteiten te weinig publiek trekken.

OPENING De opening vindt donderdag 13 december plaats met een avond in restaurant Banka voor iedereen die WinterLicht een warm hart toedraagt. Op vrijdag is er de wintermarkt met daarnaast diverse optredens van onder meer koren en dans.

Voor zaterdag 15 december moet het hoogtepunt worden met de wereldrecord poging 'Schilderen met kwast' door, zo is het streven, tenminste 500 kinderen in de basisschool leeftijd. Het startsein wordt gegeven door Marjolein Bastin. Zij is de creatieve moeder van Vera de Muis. Doel van de recordpoging is Vera de Muis met verf en kwasten te schilderen. Dit alles onder toeziend oog van een notaris om de recordpoging erkend te krijgen. Het spektakel begint om twee uur. Gelijktijdig wordt deze zaterdag de tweede dag van de wintermarkt gehouden.

HUTTEN Tijdens de Nunspeetse dagen WinterLicht worden onder meer hutten geplaatst op het Marktplein en wordt het gemeentehuis in het licht gezet. Ook komen er kerstboompjes op veel plaatsen in het centrum. Aangegeven wordt dat, in tegenstelling tot voorgaande jaren, nog meer wordt ingezet op de aankleding van het evenement. Tevens is in veel etalages kunst te zien. Naast Nunspeet zijn er ook activiteiten in de andere kernen. In Elspeet wordt 7 december een kerstmarkt gehouden. Op dit moment wordt nog onderzocht of deze op de vernieuwde Brink kan worden gehouden. Er wordt een podium geplaatst waar wordt opgetreden door Elspeetse (zang)verenigingen. Ook zijn er kinderactiviteiten en kan een ritje worden gemaakt met huifkar of arrenslee.

In Vierhouten wordt zondag 9 december een proeverij gehouden in de vorm van een walking diner. Vooraf kan een kaart worden gekocht welke geldig is voor hapjes en drankjes bij de deelnemende bedrijven. Opgetreden wordt door het Charles Dickens koor.

OPTOCHT In Hulshorst wordt woensdag 12 december een stamppottenbuffet gehouden in dorpshuis De Wieken (17.15 uur) en kan om 19 uur worden deelgenomen aan de jaarlijkse lampionnenoptocht over de Hulshorster zandverstuiving.

In 2019 zet de Stichting Nunspeet uit de kunst in op verdere samenwerking met de Ondernemers Vereniging Nunspeet (OVN) bij de organisatie van evenementen. Zelf zet de stichting zich in voor meimaand fietsmaand en WinterLicht. Ook 75 jaar bevrijding krijgt aandacht.

Het volledige programma van WinterLicht is te vinden op www. nunspeetuitdekunst.nl/winterlicht.