• Henny en Gerard genieten samen van de kleine en mooie dingen in het leven in hun woning in de Heesterhof in Wezep

    Angela van Erven

Briljanten echtpaar Van het Ende in Wezep

WEZEP Henny en Gerard van het Ende vieren deze week dat ze 65 jaar getrouwd zijn. Ter ere van dit briljanten jubileum kwam waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff maandagmorgen langs om het echtpaar te feliciteren.

Angela van Erven

De vonk sloeg over op een muziekavond. Een vriend van Gerard zag een meisje uit de muziekgroep waar Henny in speelde wel zitten. Daar zag Gerard zijn 'Cornelia' zoals hij zijn vrouw al jaren liefkozend noemt voor het eerst. Het was liefde op het eerste gezicht. Na al die jaren is het echtpaar nog steeds gelukkig met elkaar. Al gaat dat niet zonder slag of stoot.

HARD WERKEN ,,Het is niet zo: ik hou van jou, ik blijf je trouw. Je moet er hard voor werken. Het is geven en nemen. Dat is weleens moeilijk, want je moet jezelf wel eens opzij zetten", zo vatten Henny (86) en Gerard (87) het geheim van een goed huwelijk samen.

Henny van het Ende – Sleijster is opgegroeid in Heerde. Ze wilde graag doorleren. ,,Mijn ouders vonden de huishoudschool meer geschikt. Daar had je in hun ogen als meisje iets aan wanneer je zou trouwen en kinderen kreeg. Zo ging dat in die tijd. Ook waren rangen en standen veel meer van toepassing vroeger", vertelt Henny. Na de bruiloft verhuisde Henny naar Wezep, waar het echtpaar Van het Ende hun hele leven is blijven wonen. Voordat ze gingen trouwen werkte Henny al in de kruidenierswinkel IFA dat na de bruiloft van vader Lubertus van het Ende werd overgenomen. ,,De combinatie van kinderen en werken was soms zwaar. Toen de grote supermarkten in opkomst kwamen, viel er niet veel meer te verdienen. In 1967 werd de kruidenierswinkel opgedoekt. Gerard ging aan de slag als vertegenwoordiger in de horeca, iets wat hij tot aan zijn pensioen met veel plezier heeft gedaan. Henny ging aan het werk bij de Koninklijke Marechaussee, waar ze al snel de bijnaam 'Moeke' kreeg. Hoogtepunten in het huwelijk waren de vakanties in Egmond aan Zee, totdat de gezondheid roet in het eten gooide en reizen niet meer mogelijk bleek.

VOETEN Ondanks de hoge leeftijd kan het briljanten echtpaar nog redelijk goed uit de voeten. In de Heesterhof, waar Henny en Gerard de laatste veertien jaar wonen, genieten ze volop van de kleine en mooie dingen in het leven. Dat dit belangrijk is weten zij als geen ander. Het meest ingrijpende de afgelopen jaren was het overlijden van zoon Adri vier jaar geleden. ,,Als gezin heeft deze verschrikkelijke gebeurtenis ons dichter bij elkaar gebracht. Hij blijft er altijd bij horen. Voor zover mogelijk genieten we nog volop van het leven." Henny is enorm creatief en leest tenminste vijf boeken in de week, het liefst thrillers. Gerard is de kok in huis en mag graag puzzelen en dingen opzoeken op de computer. Naast hun overleden zoon heeft het echtpaar nog vier kinderen, twaalf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Het jubileum werd zaterdag gevierd met familie en vrienden in Vriezes Erfgoed in Wapenveld.