• Helios

Architecten op de Veluwe winnen de SteenGoed Challenge provincie Gelderland

VELUWE De Architecten op de Veluwe met Epenaar Stefan Lukkas als initiatiefnemer wonnen de SteenGoed Challenge van de provincie Gelderland. Het gaat om het transformeren van de sterk vervallen en toch beeldbepalende Coöperatie in nen combinatie van luxe wonen, horeca en recreatie aan het Apeldoors kanaal in de Heerder buurtschap Hoorn.

Dick van der Veen

Juryvoorzitter en gedeputeerde Josan Meijers stelde bij de prijsuitreiking vast dat Lukkas zich als een terriër heeft vastgebeten in de geschiedenis van het gebouw en de omgeving van het kanaal. De jury liet in haar oordeel de meerwaarde voor de omgeving, financiële uitvoerbaarheid  en gedegen uitwerking zwaar wegen. Het plan van Architecten op de Veluwe respecteert het historische karakter, de natuurlijkje elementen en de buurtbewoners. De toegevoegde twee betrokken exploitanten zorgen door hun ervaring voor meerwaarde en het vermogen mensen naar Hoorn te trekken. De uitspraak van de jury is een tussenstap. Ze adviseert een ontwikkelaar aan te trekken die ervaring heeft met gebiedsgerichte aanpak en de regie in handen neemt.

OPWAARDERING De provincie zet de actie Steengoed Benutten menskracht en kennis in om leegstaande panden op in het oog lopende plekken nieuw leven in te blazen.  Ze streeft ernaar partijen bij elkaar te brengen: eigenaren, architecten, gemeenten, inwoners en ontwikkelaars. Daarbij is het streven gericht op het mooier, leefbaarder en economisch aantrekkelijker maken van de leefomgeving. Er werden inmiddels in Gelderland al vijftig ideeën gelanceerd. Recent is een Transformatieplein opgericht waar partijen elkaar digitaal vinden. De grote betrokkenheid van de provincie heeft als drijfveer het wegwerken van verwaarloosde situaties in het Gelderse. De nieuwe Eendracht moet een toplocatie worden om te trouwen, te overnachten in de vorm van bed and breakfast in combinatie met een restaurant en vergaderruimte aan de overzijde.