• Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek

OWIOS wint meeslepende derby van ESC

ELBURG Je legt ESC niet zo maar aan de ketting. Al helemaal niet in de thuishaven. OWIOS moet er flink voor in de ankers, ontsnapt in de eerste fase aan een dubbele inslag vanaf de botters en velt uiteindelijk de moegestreden bemanning met aanhoudend offensief: 2-4.

Dick van der Veen

Hoekschoppen bepalen voor een goed deel het wedstrijdverloop. Al na zes minuten vallen de zebra's elkaar juichend in de armen als Joel Schenk een corner als vervolg op een vrije trap van Mathijs Frik in een doelpunt omzet. Hij kan vrije opstomen vanaf de zestien. Dat doet hij luttele minuten erna nog eens en dan komt OWIOS goed weg. De knikker verdwijnt op miraculeuze wijze tot twee keer toe van de doellijn. Oldebroek hapt nog een keer naar adem als Jens Jansen vrij op Herold Ponsteen af kan lopen, maar zich tot twee keer toe laat aftroeven.

Het onvermogen om die kansen te benutten is voor trainer Patrick Posthuma van beslissende betekenis. ,,We hebben geen antwoord op het gedurfde spel van de Elburgers. Ze beseffen dat ze het op individuele kwaliteit moeten afleggen, spelen de dood of de gladiolen", zegt zijn collega Wilfred Westerhuis. OWIOS maakt zich langzaam los uit de omklemming. In de blessuretijd van de eerste helft is Cornell Balk bij alweer een hoekschop niet de langste, wel de slimste. Hij verrast Kevin Struik. Even ervoor is het ogenschijnlijk ook al raak als de bal volgens heel Oldebroek de Elburgse doellijn ruimschoots passeert. Scheidsrechter en grensrechter komen tot een andere conclusie.

SLAGVAARDIG ,,We laten ons door de Elburger passie verrassen. Daar hebben we ons goed van hersteld. In het verleden bleven de kopjes bij ons vaak hangen", geeft aanvoerder Bennie Veldhoen aan. Westerhuis laat zich door die late gelijkmaker niet weerhouden om in de rust een stevige tirade af te steken. ,,Ik heb erop gehamerd de zeeën van ruimte achter de verdedigers te benutten. De ploeg ingepeperd dat ESC het smijten met energie niet vol kon houden." Hoe dan ook beleeft invaller Erik van Haagen met één van zijn eerste balcontacten het finest moment als zijn kanonskogel midscheeps inslaat. Daarna krijgt OWIOS kans op kans. Veldhoen tikt vrij als een vogel de 1-3 binnen en het lijkt uit en over. Posthuma brengt Bert Jan Kracht in. Die maakt zijn rentree met de aansluitingstreffer uit, hoe kan het anders, een zoveelste corner. ESC spreekt de laatste krachten aan maar de snelheid van OWIOS voorin is dan een dodelijk wapen. Hendrik Uitslag nut dat uit met een vierde treffer.

Posthuma knikt flauwtjes bij de complimenten van Westerhuis. ,, .Het voetbal was ondermaats, maar ik kan mijn jongens niets verwijten. Natuurlijk voetbal je om te winnen. Dat is toch niet zo bijzonder? Let wel: we hebben vanavond een slag verloren, maar nog niet de oorlog."