• Van links naar rechts de bestuursleden Marlies van der Wielen, Marinus Pruis, Janet van Wezep en Robert Kalse.

    Dorine Verheul

'Winter in de Vesting gaat door'

ELBURG Het feit dat de oorspronkelijke vergaderlocatie 't Olde Regthuys te klein was voor de grote opkomst van de tweede bewonersvergadering, stemde het bestuur van 'Winter in de Vesting' hoopvol. Onder dankzegging aan het Gemeentemuseum Elburg verhuisde de bijeenkomst daarom donderdagavond noodgedwongen naar de trouwzaal van het historische Agnietenklooster.

Dorine Verheul

,,Het was de afgelopen weken rustig rond de berichtgeving over Winter in de Vesting, maar zoals het er nu uit ziet gaat het door", opende Marinus Pruis de avond. Pruis, voorzitter van het bestuur van Stichting Winter in de Vesting zegt de vergunning, alsmede het veiligheids- en verkeersplan zo goed als rond te hebben. Samen met ruim vijftien vrijwilligers is er de afgelopen weken achter de schermen hard gewerkt aan de opzet van het winterse evenement dat, ijs en weder dienende, op vrijdag 14 en zaterdag 15 december plaats gaat vinden.

STEKKER Nadat het bestuur van Stichting Kerst in de Vesting eerder dit jaar besloot om de stekker eruit te trekken, wilde een aantal bewoners, waaronder Bertus Wijnne, het Elburgse feestje toch een vervolg geven. ,,Elburg zonder Kerst in de Vesting kan niet, maar het moet weer terug naar de eerste edities. Toen het nog een klein, niet commercieel Elburgs winterfeest was. Wij zijn Elburgers, die kunnen dat", zegt Wijnne.

VRIENDENPROGRAMMA Voorzitter Pruis zegt de bezoekersaantallen van Winter in de Vesting niet te kunnen sturen, maar mikt op een maximaal 25000 bezoekers. Met alleen lokale promotie moet het evenement veilig en toegankelijk blijven. ,,Het zijn de mensen die het feest maken, maar er is uiteraard wel financiële steun nodig in de vorm van donateurs en sponsoren. We hebben een Vriendenprogramma opgezet, alsmede diverse andere advertentiemogelijkheden. Op deze manier kunnen Elburgse ondernemers zich goed presenteren."

Op vrijdagmiddag wordt het gratis toegankelijke evenement geopend door burgemeester Jan Nathan Rozendaal en de stadsomroeper van Elburg. Onder begeleiding van de Hellebaardiers gaat de burgervader met zijn echtgenote de traditionele optocht door Elburg beginnen. ,,Veel bekende evenementen zien we terug, maar een commerciële kerstmarkt wordt het zeker niet", aldus Pruis.

Belangstellenden kunnen terecht op het Veghenhofplein voor een hapje en drankje en er zijn op veel straathoeken koren te beluisteren. Ook wordt er weer ouderwets getrouwd en in de raadszaal van het Agnietenklooster kan een raadsvergadering worden bijgewoond."

KLEDERDRACHT Elburg gaat dit jaar wederom ruim 100 jaar terug in de tijd. Bewoners zullen traditiegetrouw in klederdracht van toen rondlopen. Elburg was geen rijke stad en moest het vooral van de visserij hebben. Het was een hard bestaan en dat ziet men terug in de kleding van toen. Het straatbeeld bestond vooral uit armoede, visserij en bedelende kinderen die zich warmen bij een vuurkorf. Info: secretariaat@winterindevesting.nl