• Politie Nunspeet
  • Enkele accu's.

    @GB_038/Twitter

Geen gezondheidsgevaar na brand, bewoners mogen naar huis

NUNSPEET  De waarden van gevaarlijke stoffen die zijn gemeten na de brand in een opslag voor elektrische fietsen aan de Hullerweg in Nunspeet vormen geen gevaar voor de volksgezondheid. Bewoners die dit willen, kunnen naar hun huizen terugkeren. Dit heeft de gemeente donderdagochtend vroeg bekendgemaakt.

Bij de brand van woensdagavond ontstond veel rook en stank, die over een woonwijk trokken. Enkele tientallen mensen klaagden over prikkende ogen en slijmvliezen. Dat in combinatie met de verbrande accu's leidde tot het besluit om twee straten met 120 woningen deels te ontruimen.

Het opruimen van de accu's in de door brand verwoeste opslag voor elektrische fietsen aan de Hullerweg in Nunspeet heeft de hele nacht geduurd. De ongeveer driehonderd buurtbewoners die gevraagd zijn hun huizen te verlaten, moesten daarom de nacht elders doorbrengen. Voor wie niet naar familie of vrienden kan, heeft de gemeente hotels geregeld. De gemeente kon niet zeggen hoeveel mensen hier gebruik van maken.

In de opslag van Stella Fietsen stonden drieduizend fietsen met een accu en lagen zesduizend losse accu's. Omdat het gebouw is ingestort, moesten de accu's onder het puin vandaan worden gehaald en dit kost veel tijd, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer heeft de afgelopen uren metingen verricht naar giftige stoffen in de lucht. In de ontruimde wijk was vannacht extra politie aanwezig. Op de website www.nunspeet.nl staat een lijst met veelgestelde vragen over de brand aan de Hullerweg. Deze lijst wordt continu aangevuld, meldt de gemeente Nunspeet.