• Foto: Henny Jansen/BDU

'Veel bezorgde inwoners Heerde over vliegroute Lelystad'

HEERDE Sinds de plannen van de gewijzigde vliegroutes vanaf Lelystad bekend zijn, heeft de gemeente Heerde naar eigen zeggen herhaaldelijk haar zorg hierover onder de aandacht gebracht bij Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland. ,,Bij de gemeente zijn de afgelopen tijd diverse brieven en telefoontjes van inwoners binnengekomen die, net als het college, hun zorg uitspreken", schrijft de gemeente.

In 2014 was het nog mogelijk zienswijzen in te dienen tegen de plannen. ,,Toen heeft de gemeente Heerde dit tijdig en uitvoerig gedaan. Iedereen kan de zienswijze uit 2014 hier lezen (pdf download)."

Het is sinds juni dit jaar duidelijk dat de vliegtuigen minder hoog gaan vliegen dan verwacht. Het college heeft hierover recent opnieuw contact gehad met het college van GS van Gelderland om haar zorgen kenbaar te maken. De provincie zit namelijk namens Gelderland aan de zogenaamde Alderstafel, een overlegtafel over de ontwikkeling van de luchtvaart in zijn omgeving. Onlangs hebben de provincies Gelderland en Overijssel ook bestuurlijk overleg gehad met staatssecretaris Dijksma.

De gemeente Heerde ligt onder de vliegroutes van vliegveld Lelystad. De vliegtuigen vliegen op 6.000 voet hoogte, dat is ongeveer 1.800 meter hoog. Meer informatie hierover leest in deze factsheet.

,,Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat samenwerking hierin noodzakelijk is. Daarom heeft het college bij de provincie Gelderland en bij de Regio Zwolle aandacht gevraagd voor de consequenties van de vliegroutes. De gemeente bekijkt verder de mogelijkheden om hierin samen met andere gemeenten op te trekken. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt, zullen we dat melden."