• Wijnand Kooijmans
  • Wijnand Kooijmans

Nunspeet ruilt schilderij met verzamelaar uit Heerde

NUNSPEET De gemeente Nunspeet gaat een schilderij ruilen met een inwoner van Heerde. Het betreft een werk van Johannes Kleintjes.

Wijnand Kooijmans

De man uit Heerde is een verzamelaar van het werk van Kleintjes. Hij bood de gemeente Nunspeet een schilderij aan van een aardappelschillend meisje in klederdracht. Op de achterzijde staat vermeld dat het schilderij is gemaakt in een boerenwoning in Nunspeet. Een deskundige van de heemkundige vereniging Nuwenspete bevestigt dat het gaat om een meisje in Nunspeetse dracht.

SCHILDERIJ Hij wil dit werk afstaan in ruil voor het schilderij 'De smeltende sneeuw' dat zich in de gemeentelijke kerncollecte van Nunspeet bevindt. Dit werk is gemaakt in de tuin waar de kunstenaar Kleintjes heeft gewerkt en gewoond. Nu woont de betreffende inwoner van Heerde op dit terrein.

KERNVOORRAAD Door zowel wethouder Gert van den Berg als een ambtenaar zijn beide schilderijen beoordeeld onder begeleiding van conservator Margot Jongendijk van het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Hun conclusie is dat het schilderij van het boerenmeisje beter past in de kernvoorraad schilderijen van de gemeente Nunspeet. 

De ruil vindt plaats in het museum waar beide schilderijen zich bevinden.