• Stefan Verkerk
  • Stefan Verkerk
  • Stefan Verkerk
  • Stefan Verkerk
  • Stefan Verkerk

Felle uitslaande brand in pand Ennerveld bij Wapenveld

WAPENVELD In de nacht van maandag op dinsdag heeft er een felle brand gewoed in het oud asielzoekerscentrum en oud krakerspand Ennerveld aan de Molenweg bij Wapenveld. De brand werd rond middernacht ontdekt door een passant. Bij aankomst van de eerste blusvoertuigen sloegen de vlammen meters hoog uit het pand. Bij de eerste verkenning van de brandweer werden twee brandhaarden ontdekt. De brandweer kon de brandhaard in het gedeelte van het pand waar de brand nog niet uitslaand was blussen, waarmee uitbreiding van de brand kon worden voorkomen. Het andere gedeelte van het pand heeft de brandweer gecontroleerd laten uitbranden. Middels een binnenaanval werd ook hier de uitbreiding naar andere delen van het pand voorkomen.

 

Gezien er sprake was van twee brandhaarden gaat de politie er vanuit dat er sprake is van brandstichting. De brandweer is nog enkele uren bezig geweest met nablussen. Naar schatting een kwart van het pand is door de brand in de as gelegd, de andere delen hielden enkel rook- en waterschade over aan de brand. 

 

Het pand aan de Molenweg kent een bijzondere historie. Ennerveld werd aan het begin van deze eeuw gebruikt als asielzoekerscentrum en het terrein bood onderdak aan zo'n 600 asielzoekers. Het asielzoekerscentrum sloot in 2006, waarna het pand in de jaren daarna regelmatig doelwit was van krakers. In de zomer en het najaar van 2014 liep dat op tot meerdere confrontaties met de politie, waarbij het pand regelmatig werd ontruimd. In oktober van 2014 werd het pand volledig ontruimd en werd het ook zo goed als hermetisch afgesloten.