• Barry Wensink/BDUmedia

Provincie steunt afrit A28, maar hoe verder met H2O-gemeenten

VELUWE De provincie Gelderland is bereid om de extra kosten voor de nieuwe afrit van de A28 voor haar rekening te nemen op voorwaarde dat de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek met een provinciale verkenner in gesprek gaan over de bestuurskracht in die gemeenten. Dat is voor de provincie nog altijd een punt van aandacht, gelet op de omvang van de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek.

Dick van der Veen

De gemeente Heerde laat weten dat in de gesprekken met de verkenner ook wordt gekeken naar de oriëntatie van de drie op andere 'blokken.' Afhankelijk van wat er in die gesprekken naar boven komt, kunnen mogelijk ook de omliggende gemeenten Epe, Elburg en Nunspeet bij gesprekken met de provinciale vertegenwoordiger betrokken raken. ,,Maar daarmee lopen we al op de zaken vooruit", aldus de gemeente Heerde in een reactie.

Het bestuur in Heerde heeft in een eerste gesprek met de gedeputeerde al aangegeven open te staan voor een gesprek met een verkenner. ,,Met Hattem en Epe hebben we nog niet formeel gesproken, omdat de gedeputeerde ook met die gemeenten wilde praten, wat inmiddels ook gebeurd is." De CDA-fractie in Epe stelde in de commissievergadering vragen over de besluitvorming rond de afrit A28 en het verkennende onderzoek naar samenwerking rondom de H2O-gemeenten Hattem,Heerde en Oldebroek. Wethouder Scholten liet weten dat in deze raadsperiode geen onderzoeken dan wel voorstellen komen, gericht op ambtelijke of bestuurlijke fusies met regio gemeenten.