• Installatiebedrijf TMI Bosch in 't Harde houdt een extra open dag over duurzame energie.

    Hanneke Bloemendaal

Open dag bij TMI Bosch

'T HARDE Wegens het grote succes van de speciale informatiedag rondom duurzame energie die eind mei werd gehouden organiseert Installatiebedrijf TMI Bosch in 't Harde een extra open dag. Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen staan centraal.

Hanneke Bloemendaal

,,Wij zijn overweldigd door de grote opkomst tijdens de informatiedag omtrent duurzame energie die we 26 mei hielden", vertelt Sebus Bosch van TMI Bosch. ,,We hebben gemerkt dat er heel veel mensen met vragen rondlopen als 'hoe kunnen we zonder aardgas verder', 'is een warmtepomp interessant voor mij?' en 'hoe zit het met subsidie en btw-teruggaaf?'. Een en ander hangt onder meer af van het bouwjaar van het huis, de isolatie van de woning en van de gezinssamenstelling. Ik adviseer altijd om met zoveel mogelijk gegevens bij ons langs te komen, zodat we kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn. Veel mensen zijn bezig met zonnepanelen, maar willen in de toekomst wellicht meer. Zoals overstappen op een warmtepomp of elektrisch gaan rijden waarvoor een laadpaal noodzakelijk is. Als je dat weet is het handig om nu al een zwaardere omvormer te kopen, want momenteel kan je nog steeds profiteren van de btw-teruggave."

OPEN DAG De tweede Open Dag wordt gehouden op zaterdag 7 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Er wordt voorlichting gegeven omtrent diverse zonnepanelen, uitleg gegeven over het voordeel van btw-teruggaaf op de aanschaf van zonnepanelen en in de showroom staan diverse zonnepanelen en een warmtepomp opgesteld. ,,De warmtepomp van Inventum is vrij universeel inpasbaar. Zowel zonnepanelen als een warmtepomp zijn een duurzaam alternatief voor gas. Het is trouwens van belang om te weten dat ook de oost- en westkant van een huis een goed rendement oplevert als het gaat om zonnepanelen." Tijdens de Open dag wordt ook aandacht geschonken aan elektrisch rijden en is Hyundai aanwezig met een demonstratie. Ook kan er een proefrit gemaakt worden met een elektrische auto. Deze wagen wordt bij TMI Bosch opgeladen via de eigen openbare laadpaal van NewMotion. TMI-Bosch is dealer van deze laadpalen en plaatst ze ook.

ZEECONTAINER TMI Bosch is al jaren expert op het gebied van duurzame energie. Op dit moment is het bedrijf bezig met een project voor Natuurmonumenten. ,,We bouwen een zeecontainer die een werkschuur in een natuurgebied volledig onafhankelijk van stroom, warm water en verwarming gaat voorzien. De werkschuur heeft dus geen stroom- of gasaansluiting. In de container worden accu's opgeladen door zonnepanelen die op de werkschuur liggen. Ook staat er een pellet-cvinstallatie, die voorzien is van thermische zonnepanelen, met een opslag voor pellets die de schuur voorziet van warmwater en stroom. Het drinkwater wordt opgepompt uit een bron bij het gebouw. Deze container is het kloppende energiehart van de werkschuur en is op onze open dag nog bij ons te zien. Wij beschikken over de expertise om dergelijke installaties ook in woningen te bouwen." TMI-Bosch, Industrieweg 5, 't Harde. Info: 0525-651430/www.tmi-bosch.nl