• Mariëlle en Henk Schra: ,,We blijven meegaan met de ontwikkelingen in de markt. -

    eigen foto

Negentigjarig jubileum Stouwdam

WEZEP Stouwdam Sport viert de hele maand december feest. Want de speciaalzaak in Wezep bestaat negentig jaar. ,,We zijn nog lang niet klaar", zegt Henk Schra.

Schra komt net uit de werkplaats lopen met een paar schaatsen in de hand. Die heeft-ie zojuist van de juiste ronding voorzien en geslepen. Er is veel veranderd sinds 1994 toen de geboren Staphorster de winkel overnam van Gerrit Jan Stouwdam. Maar de basis is gebleven. ,,Schaatsen slijpen zit in ons DNA, daar zijn we groot mee geworden. Er is in al die jaren heel veel bijgekomen, maar schaatsen blijft het hart van onze zaak vormen." Daar is het allemaal mee begonnen, tachtig jaar geleden. Toen Rijk Stouwdam vanuit zijn smederij aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek de eerste schaatsen verkocht. Later deed hij de zaak over aan zijn zoon Gerrit Jan die het assortiment steeds meer uitbreidde. Er kwamen huishoudelijke artikelen bij en in de jaren tachtig gingen ook de eerste skeelers over de toonbank. Een gouden zet van Stouwdam. Met de helden van de Elfstedentochten van '85 en '86 groeide het skeeleren op de Veluwe uit tot een razend populaire sport. Het publiek stond rijen dik langs de kant om een glimp op te vangen van Henri Ruitenberg en Dries van Wijhe. ,,Het is ontzettend spijtig dat Gerrit Jan er niet meer is." Afgelopen zomer overleed de oud-eigenaar op 80-jarige leeftijd. ,,Ik vond het daarom heel bijzonder dat mevrouw Stouwdam samen met dochter Margriet, die jaren bij ons gewerkt heeft, koffie kwamen drinken in de winkel op de dag van ons jubileum."

MUZIEK Er waren zwarte en gele ballonnen, veel taart en er was muziek. De pietenband de Paardenvoetjes van de Van Limburg Stirum Band kwam met een verrassingsoptreden in de winkel. ,,Stond de winkel vol zwarte pieten die allemaal muziek maakten. Een leuke verassing van het personeel." Erben Wennemars kwam zijn felicitaties brengen. Net als Bert van Lingen en Vera Pauw, oud-bondscoaches in het voetbal en allebei fervent wielrenners. Topsporters weten nog steeds de weg naar de winkel te vinden. Zeker nu Schra manager is van het Reggeborgh schaatsteam van Gerard van Velde. De sprinters Kai Verbij, Daidai Ntab, Ronald en Michel Mulder rijden allemaal op een Specialized fiets van Stouwdam Sport. Racefietsen en mountainbikes hebben sinds de verhuizing van de winkel van de Zuiderzeestraatweg naar de Rondweg in Wezep negen jaar geleden een prominente plek ingenomen. De hele bovenverdieping is gereserveerd voor racefietsen en mtb's van Specialized, Orbea en Sensa. Daarbij is er een uitgebreide collectie tweedehands fietsen. Voor iedereen zijn er mogelijkheden. Zeker met de komst van de E-bikes. ,,Wij hebben de gewone en ook de snelle E-bikes van Specialized en die zijn zeer geschikt voor woon-werkverkeer of voor op vakantie." Online is er een hele nieuwe wereld aan winkels bij gekomen. ,,We zijn er destijds meteen op ingesprongen en hadden als een van de eerste sportzaken een eigen webshop." De website Stouwdam.nl is net weer helemaal vernieuwd. Ze blijven met de tijd meegaan. ,,Al merk ik dat mensen het prettig vinden om naar de winkel te komen voor een uitgebreide uitleg."