• Henk Merjenburgh

Leadax uit Wapenveld wint Innovatieprijs

NUNSPEET Het Wapenveldse bedrijf Leadax is de grote winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2018, uitgereikt door Innovatiehuis De Diamant. Zowel het publiek als de vakjury waren enthousiast over hun revolutionaire vernieuwing. Het bedrijf is in staat om lood in tal van toepassingen te vervangen door een duurzamer en milieuvriendelijker product.

Met twee trofeeën en twee enorme bossen bloemen verliet directeur Roeland van Delden de theaterzaal van Hotel Sparrenhorst in Nunspeet. En met een grote glimlach op zijn gezicht. ,,Ik kwam hier in de wetenschap dat ik een van de genomineerden was. Dat de verkiezing uit zou pakken met een dubbele overwinning is uiteraard een complete verrassing voor mij en mijn medewerkers."

FOLIE ,,Lood wordt al sinds jaar en dag gebruikt bij tal van toepassingen. Maar het is een toxisch, oftewel een giftig product", legt hij uit. ,,Niet voor niets is het verdwenen uit verf, benzine en waterleidingen. Wij gingen een stap verder. We waren ervan overtuigd dat er een alternatief mogelijk was voor het gebruik van lood in de bouw. Na een aantal jaren ontwikkelen kwamen we tot een product dat niet loodzwaar is, makkelijker en sneller te ontwikkelen en goedkoper is. Het lijkt bovendien qua uiterlijk op lood. We maken onder meer gebruik van restmateriaal van de folie in autoruiten."

KANDIDATEN Tijdens de Veluwse Innovatieprijs nam Leadax het op tegen negen andere kandidaten. Deze varieerden tussen onder meer het automatisch fileren van schollen op vissersboten tot het eenvoudiger bestellen en betalen bij horecagelegenheden. En van een tool voor data-analyses tot het sluiten van de kringloop van reinigingsproducten voor horeca en zorginstellingen.

INNOVATIEKRACHT Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, onderstreepte in een toespraak de innovatiekracht van de Noord-Veluwe. ,,Bij een globale beschouwing van het gebied kun je het misschien niet zo goed zien, maar als je goed kijkt, sta je versteld. Gelderland is de meest innovatieve regio van Europa. Binnen de provincie springt de Noord-Veluwe er bovenuit. De regio doet zichzelf te kort om daar bescheiden over te doen. Gelukkig plaatst de Veluwse Innovatieprijs ondernemers in de schijnwerpers. Het is mooi dat ondernemers met innovatieplannen kosteloos bij Innovatiehuis De Diamant terecht kunnen voor hulp en advies."

WILLIE WORTEL AWARD Ook jong talent stond centraal tijdens de finaleavond. Twee studenten streden on de Willie Wortel Award. Giovanni Meuleman, student bij Landstede hield een pleidooi over het gebruik van kernenergie met gebruik van Thorium in plaats van Uranium. Hij won de pitch van Robert van Bloemendaal, student bij Windesheim, met een even uitdagend verhaal over een breder gebruik van 'Augemented Reality', de techniek die ingezet kan worden om virtuele beelden over afbeeldingen van de werkelijkheid kan plaatsen. De studenten onderstreepten hoe sterk de innovatiekracht van de Noord-Veluwe is.