Lagemaat ontvangt Gelders circulair estafettestokje

HEERDE Lagemaat Sloopwerken uit Heerde kreeg woensdag 17 oktober het Gelderse circulaire estafettestokje overhandigd. Met dit estafettestokje wil de provincie Gelderland circulaire initiatieven in de spotlight zetten, om zo het circulair denken te stimuleren. 

In de bouw- en sloopbranche wordt circulair werken steeds vanzelfsprekender volgens de gemeente Heerde: ,,Voor Lagemaat Sloopwerken is het niet meer dan logisch om bij opdrachten tot sloop goed te kijken naar hergebruik van te slopen materiaal. In de praktijk kunnen ontzettend veel grondstoffen worden hergebruikt. Dit vraagt wel een andere, zorgvuldigere, manier van slopen, maar daardoor behouden materialen veel meer hun waarde. Lagemaat heeft circulair ondernemen hoog op de agenda staan en brengt het circulaire gedachtegoed ook echt tot uitvoering in de praktijk."

De gemeente Heerde ontving het estafettestokje op 25 september, tijdens de Regiodag van Cleantech Regio. Duurzaamheid staat voor Heerde al lang hoog op de agenda. Zo liggen op de lokale overheidsgebouwen zonnepanelen, is er enkele jaren geleden een zeer duurzame gemeentewerf gebouwd en is vorig jaar met de aanschaf van een elektrische auto een begin gemaakt met een duurzaam wagenpark. Daarnaast werkt de gemeente hard aan een circulaire vorm van afvalinzameling. Daarbij is het doel om vrijwel alle afval dat in de gemeente wordt ingezameld, weer opnieuw te kunnen gebruiken. De circulaire economie kreeg in de gemeente Heerde een enorme boost met de komst van wethouder Yasemin Cegerek. Zij stond in haar tijd als Tweede Kamerlid aan de basis van het programma Nederland Circulair. Nu wil de wethouder op lokaal niveau inhoud aan geven aan het programma Heerde Circulair samen met maatschappelijke organisatie en ondernemers.

Veel Gelderse gemeenten, bedrijven en inwoners werken al hard aan de circulaire economie. Toch is 'circulair' voor velen nog een abstract begrip en is niet altijd goed zichtbaar wat er op dit gebied allemaal gebeurt. Bij de start van het Green Capital jaar, waarin Nijmegen de duurzame hoofdstad van Europa is, lanceerde de provincie samen met de stichting Green Capital Challenges de Gelderse circulaire estafette. Het hele jaar door worden de mooiste Gelderse circulaire initiatieven in de spotlights gezet om zo iedereen in Gelderland te inspireren meer circulair te denken of te ondernemen. Het Gelderse Circulaire Estafettestokje gaat van gemeente naar gemeente. Gemeenten kunnen een eigen project maar ook initiatieven van anderen aandragen voor ontvangst van het estafettestokje. Aanmelden van initiatieven kan via info@greencapitalchallenge.nl. Meer informatie op www.gelderse-circulaire-estafette.nl.