• Koning Willem-Alexander opent de uitbreiding van de babyvoedingsfabriek van Nestle. Na de openingshandeling kreeg de koning een rondleiding door de fabriek.

    Patrick van Katwijk/Royal Images
  • Koning Willem-Alexander wordt rondgeleid door de babyvoedingsfabriek van Nestle. Hij kreeg uitleg over het productieproces en welke rol de wetenschap speelt bij de ontwikkeling van gespecialiseerde voeding.

    Patrick van Katwijk/Royal Images

Koning opent uitbreiding Nestlé in Nunspeet

NUNSPEET Koning Willem-Alexander heeft bij de Nestlé-fabriek in Nunspeet een speciale productielijn geopend voor voeding van baby's die aan een ernstige koemelkeiwitallergie lijden. Het gaat volgens de Zwitserse voedingsmiddelenproducent om een zeer vernieuwende technologie. Nestlé heeft bijna 100 miljoen euro geïnvesteerd om deze uitbreiding van de Gelderse fabriek mogelijk te maken.

Met de installaties die Nestlé in Nunspeet heeft geplaatst is het mogelijk om eiwitten zó klein te snijden dat het lichaam van een baby deze niet meer herkent als melkeiwit. Daardoor kan een kindje met een allergie toch alle voedingsstoffen tot zich nemen zonder dat er een allergische reactie volgt.

Nestlé wilde met de ceremonie van woensdag tevens de lange historie van het bedrijf in Nederland extra onder de aandacht brengen. Ongeveer anderhalve eeuw geleden werden de eerste producten van Nestlé hier verkrijgbaar. De geschiedenis van de fabriek in Nunspeet gaat evenwel iets minder ver terug, tot 1895. De vestiging begon destijds als melkfabriek, om melk in flessen en blikken te maken, en werd in 1971 eigendom van Nestlé. Tegenwoordig zijn er dagelijks zo'n 400 mensen aan de slag om verschillende merken voor het concern te maken. Voor Nestlé Nederland werken in totaal ruim 1100 mensen.

Henri Nestlé, oprichter van Nestlé, ontwikkelde in 1866 een alternatief voor moeders die geen borstvoeding konden geven. Nestlé is inmiddels 150 jaar aanwezig in Nederland. Voor de stichter van de melkfabriek in Nunspeet, waar Nestlé uit ontstaan is, staat sinds vorig jaar juni een standbeeld in het dorp. François Adriaan Molijn was eigenlijk de eerste industrieel die voor het dorp en zijn inwoners heel belangrijk is