• Gemeente Hattem

Hattem laat zich zien op de Internationale Hanzedagen

HATTEM De Internationale Hanzedagen zijn van 15 tot en met 18 juni in Kampen. Er worden afgevaardigden van ongeveer 120 Hanzesteden uit veertien landen verwacht met ruim 200.000 bezoekers. Ook Hanzestad Hattem is present op dit grootse evenement.

Hattem presenteert zichzelf samen met de andere Nederlandse Hanzesteden in een zeecontainer op de Hanzemarkt. De containers symboliseren de handel over het water en benadrukken de samenwerking tussen de steden en de kracht die daarvan uitgaat.

Bij de Hattemse container kan men terecht voor toeristische informatie en diverse Hattemse Hanzeproducten. Het Bakkerijmuseum verzorgt er demonstraties en er zijn levensgrote prenten uit het Anton Pieckmuseum te zien. Het Voerman museum heeft een verrassend pop-up museum in het Gotisch Huis in Kampen.

VELUWSE HANZESTEDEN De Veluwse Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem laten zich in Kampen van hun beste kant zien. Zij werken inmiddels al intensief samen op het gebied van recreatie en toerisme. Wethouder Doret Tigchelaar is daar content mee: ,,De combinatie Veluwe en Hanze inspireert, dat komt zeker tot uiting tijdens de Hanzedagen. De Hanzesteden op de Veluwe hebben zoveel te bieden aan natuur en cultuur. Er zijn bijvoorbeeld gezamenlijk producten ontwikkeld en toeristische routes opgezet. We versterken elkaar door samen te werken, dat geeft zowel op toeristisch als op economisch gebied voordelen."

TOERISME EN ECONOMIE Het doel van de Hanzedagen is de internationale Hanze levend te houden en de onderlinge samenwerking te bevorderen. Op de Hanzemarkt verkoopt iedere stad zich op zijn best, om zo toeristen te verleiden tot een bezoek aan de stad. Ook geven deze dagen een impuls aan de economie in de Regio Zwolle. Internationale ondernemers ontmoeten elkaar in Kampen op het internationale Hanzecongres 'Water Connects' met als doel elkaar te versterken en samen te groeien naar duurzame handelsrelaties.

Naast de gezellige Hanzemarkt en het economisch congres is er in het centrum van Kampen deze vier dagen nog meer te beleven. Er is muziek en theater en er zijn internationale exposities en tentoonstellingen. In de haven en aan de kade liggen historische schepen. Er zijn rondvaarten en demonstraties van oude ambachten. Voor de kinderen is er een ridderspektakel en avontuurlijke activiteiten. Kijk voor het complete programma van de Hanzedagen en meer informatie op www.hanze2017.nl.

Het middeleeuwse Hanzeverbond is het grootste stedenverbond ter wereld. De Hanzedagen zijn bijeenkomsten van Europese Hanzesteden Ieder jaar organiseert één van de Hanzesteden een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn. Vorige edities vonden plaats in Bergen (Noorwegen), Viljandi (Estland), Lübeck, Herford en Lüneburg (Duitsland). In 2030 zijn er weer Hanzedagen in Nederland, in Harderwijk.