• Informatiedag duurzame energie bij TMI Bosch.

    Dave van de Streek

In de zon met TMI Bosch

'T HARDE Extra profiteren van de zon kan met hulp van Installatiebedrijf TMI Bosch in 't Harde. Zaterdag 26 mei staan op een speciale informatiedag zonnepanelen en zonneboilers centraal. Ook warmtepompen krijgen volop aandacht.

Hanneke Bloemendaal

,,Wij zetten Elburg en omstreken graag in de zon", vertelt Sebus Bosch van TMI Bosch toe. ,,Dit doen we met een informatiedag waarop wij voorlichting geven over zonnepanelen van onder meer Duitse makelij. Dit jaar kunnen particulieren nog sowieso profiteren van het voordeel van btw-teruggave op de aanschaf van zonnepanelen. Wij informeren deze dag graag over de diverse mogelijkheden en kunnen op korte termijn een offerte uitbrengen en bij interesse direct een afspraak maken."

ZONNEPANELEN TMI Bosch biedt diverse opties als het gaat om zonnepanelen. Zo zijn er poly- en monopanelen, waarvan de verschillen gedemonstreerd worden tijdens de informatiedag. ,,Er wordt vaak gedacht dat alleen een dak dat op het zuiden gericht is interessant is voor zonnepanelen. Maar ook voor daken op het westen of het oosten is het geen belemmering om zonnepanelen te leggen. Het resultaat is eigenlijk hetzelfde, omdat we dan gebruik maken van een omvormer. Panelen op het westen of het oosten worden dan onafhankelijk geschakeld. Het heeft echt zin om je daarover door ons te laten informeren." Hij vervolgt: ,,We hebben in onze zaak ook een 'plat-dak-opstelling'. Bij een plat dak maken we gebruik van aerodynamische montagematerialen om het gewicht zo laag mogelijk te houden." Naast oplossingen voor platte daken biedt TMI Bosch mogelijkheden voor het plaatsen van panelen op golfplatendaken en pannendaken.

OPTIES Zonnepanelen zijn een interessante optie om duurzaam energie op te wekken en kunnen bovendien zorgen voor een aantrekkelijke besparing op de energierekening. ,,De energierekening kan nog verder omlaag als er een combinatie wordt gemaakt met bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers. Beiden zijn een duurzaam alternatief voor aardgas," aldus Bosch. ,,Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Met een zonneboiler bespaar je op het energieverbruik van warm water. Voor een zonneboiler plaatsen we een zonnecollector op het dak en een vat om het warme water in op te slaan. De grootte van het vat hangt af van de samenstelling van een huishouden. Hoe meer personen, hoe groter het vat." Tijdens de informatiedag wordt een demonstratie van warmtepompen gegeven en wordt het gebruik van zonneboilers toegelicht.TMI Bosch is al jaren specialist op het gebied van duurzame energie en installeert onder meer elektrische zonnepanelen, zonneboilers, pelletkachels en pelletcv-ketels. Het bedrijf heeft hierdoor de nodige expertise in huis om een compleet installatiepakket aan te bieden waarbij het hoogste rendement wordt behaald. De informatiedag wordt gehouden op zaterdag 26 mei van 10.00 tot 16.00 uur.

TMI-Bosch, Industrieweg 5, 't Harde. Info: 0525-651430/www.tmi-bosch.nl