• Klanten bij de kassa van de supermarkt Jumbo.

    Koen van Weel

College Elburg wil Jumbo naar rand van het Schootsveld

ELBURG Het college van burgemeester en wethouders in Elburg heeft de nieuwe detailhandelsstructuurvisie besproken. Wethouder José Oosthoek (EB): ,,Samen met de ondernemersverenigingen en overige partijen staan we voor een goede afstemming in deze detailhandelsstructuurvisie. Daarmee creëren we de randvoorwaarden voor een goed en veelzijdig winkelapparaat. Meest in het oog springend is de beoogde verplaatsing van de Jumbo naar een nieuwe locatie aan de rand van het Schootsveld, in de buurt van de tennisvelden."

De detailhandelsstructuurvisie schetst de gewenste aanpak voor de winkelgebieden in alle kernen van de gemeente. Voor Doornspijk en 't Harde geldt dat hier de bestaande voorzieningen hun positie behouden. In winkelcentrum 't Harde zijn er op korte termijn weer twee supermarkten. De meest opvallende ontwikkeling in het voorstel betreft de verplaatsing van de Jumbo, die nu is gevestigd in de voormalige tramremise bij de Vesting.

Wethouder José Oosthoek ziet hierin een flinke uitdaging: ,,De Jumbo wil graag uitbreiden om zo haar klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. De huidige locatie, de tramremise, biedt geen ruimte voor de gewenste uitbreiding. Nu stellen we voor om de bouw van een nieuwe supermarkt op het Schootsveld toe te staan, in het gebied dat valt onder het beschermd stadsgezicht. Daar staat tegenover dat de parkeerplaatsen bij de tramremise dan komen te vervallen en het vrije uitzicht op het Schootsveld terugkeert. We zien in de leeggekomen tramremise een goede locatie voor een grotere winkel. Daarbij denken we niet aan een supermarkt, maar aan - bijvoorbeeld - een discounter. Heel belangrijk is dat deze winkel een aanzuigende werking heeft op het aantal bezoekers, want dat heeft weer een positieve uitwerking op de omzet van onze ondernemers in de Vesting. Kortom, door de verplaatsing van de Jumbo en het benutten van de mogelijkheden die hierdoor ontstaan, slaan we meerdere vliegen in één klap."

DE VRIJHEID Een andere mogelijke en aanstaande verplaatsing betreft de vestiging van de Aldi in de Vrijheidsstraat, vanwege het aflopen van het huurcontract in 2020. Om deze supermarkt voor de gemeente te behouden, zoeken gemeente en Aldi naar een goede locatie. Een mogelijkheid hiervoor betreft de uitbreiding van Winkelcentrum De Vrijheid. Wanneer dit doorgaat dan wijkt de ontwikkeling af van het advies van de detailhandelsstructuurvisie. Wethouder José Oosthoek: "In dat geval krijgt winkelcentrum De Vrijheid een zeer stevige concurrentiepositie. Samen met de verschillende partners denken wij dat de voorgestelde versteviging van de positie van de Vesting voldoende zal zijn om die concurrentiepositie te weerstaan."

Het is de verwachting dat het onderwerp op 12 juni op de agenda staat van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling. De detailhandelsstructuurvisie staat op www.elburg.nl.