• Agnieta, Laura en Jan, allen bewoners bij Zideris in Epe. Ze vertellen over hun leven.

    eigen foto

Bewoners Zideris Epe aan het woord

Advertorial

EPE Laura (20), Agnieta (50) en Jan (51). Drie willekeurig geselecteerde personen die wonen op het terrein van Zideris Epe aan de Oenerweg 63. Het vrolijke trio vertelt over hun leven in Epe. ,,We kunnen hier lekker doen en laten wat we willen. Als we ergens niet uitkomen, dan helpen de medewerkers van Zideris ons natuurlijk. Heel belangrijk om te weten? Die hebben stuk voor stuk, allemaal een hart van goud."

Zideris is een kleinschalige organisatie die professionele begeleiding en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Bij deze Eper locatie van Zideris wonen momenteel veertien mensen met een beperking. Laura, Agnieta en Jan vertellen honderduit over hun leven.
Laura bijvoorbeeld, woont in Epe sinds oktober 2017. ,,Ik vind het hier erg gezellig wonen. Ik klets altijd graag met iedereen. De mensen die hier werken zijn heel erg lief. Ze vragen altijd wat ik ga doen en helpen mij soms wel eens ergens mee. En als ik ergens mee zit, dan luisteren ze altijd naar me." Overdag is Laura lekker druk. Ze heeft twee banen. Op maandag en dinsdag is ze inpakmedewerker bij Trion in Apeldoorn, op woensdag, donderdag en vrijdag werkt ze bij de Buurtsuper in Epe. Daarnaast heeft ze heel veel hobby's, zo somt ze lachend op. ,,Ik gym, ik lees graag en ik kijk tv en zit graag op Facebook. Verder ben ik lid van atletiekvereniging Cialfo in Epe. Daar train ik twee keer per week." Ook Agnieta en Jan (al 25 jaar met elkaar getrouwd) hebben veel hobby's. ,,Natuurlijk doen we heel veel samen, maar we laten elkaar ook vaak vrij. Dat houdt de spanning erin. Toch?", lacht Agnieta. Zo verzorgt ze al jaren drie konijnen. ,,Ook speel ik graag het spelletje Bubble Shooter op mijn telefoon en lees ik veel liefdesromans." Jan maakt erg graag houdsnijwerken. In één van de Zideris-ruimtes is zelfs een hele muur gewijd aan de borden met slogans die Jan gemaakt heeft. ,,Verder heb ik hier ooit al eens een biljarttafel opgeknapt en een eigen tuinset gemaakt. Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken. En misschien dat ik binnenkort wel weer wat anders ga maken." Dat zou zo maar kunnen, want bij Zideris wordt er steevast een leefklimaat geboden waarbij bewoners steeds kunnen blijven werken aan verdere ontplooiing. Daarbij biedt Zideris volop ruimte voor de eigen keuzes van cliënten. Bijvoorbeeld bij het invullen van de vrije tijd, bij het aangaan en onderhouden van sociale contacten en bij het omgaan met de privacy. Agnieta en Jan: ,,We gaan elke dag wel even naar het dorp om een wandelingetje te maken, iemand te bezoeken of een boodschapje te doen."

Bewoners van Zideris Epe wonen in een drietal complexen genaamd Dijkhuis, Spingplank en Jagerskamp. Daarin zijn diverse studio's (eenkamerappartementen) gebouwd. Elke studio heeft een eigen badkamer een eigen woon-/slaapkamer en keukenblok. De studio's van alle bewoners staan op een ruim terrein in een bosrijke omgeving. Gedurende de nacht hebben enkele medewerkers een nachtdienst zodat er 24-uurs zorg geboden kan worden. Zideris Epe bestaat ruim twee jaar. De professionele ondersteuning van Zideris is erop gericht het welzijn van cliënten te bevorderen en zorg te bieden waar nodig in een sfeer die veiligheid en geborgenheid biedt. De band tussen begeleider en bewoner is hecht maar bovenal mag men bij Zideris zichzelf zijn. Info: www.zideris.nl en 088-5132513.