• De Toeristische Informatie Punten (TIP) in de gemeente Heerde slaan een brug tussen de gemeente en haar bezoekers.

    Dick van der Veen

Betaalde kracht erbij voor toerisme

HEERDE De raadscommissie Ruimte is akkoord met een bijdrage van 25.000 euro gedurende drie jaar om Wij Zijn Heerde aan een betaalde kracht te helpen die recreatie en toerisme op een hoger plan kan brengen.

Dick van der Veen

In die drie jaar moet de sector -recreatieondernemers, Horeca en winkeliers - bereidheid tonen om ook de schouders er onder te zetten. De commissie is het met het college eens dat zonder een betaalde kracht de sprong voorwaarts niet kan worden gemaakt. Er is applaus voor André Marskamp en de vrijwilligers van Wereldwinkel en Toeristische Informatie Punten (TIP) die zich uit de naad werken om Heerde een plaats hoger op de toeristische ladder te bezorgen. Met steun van een voormalige medewerkster van de VVV. De overnachtingen stegen in 2016 met vijf procent hetgeen gelijk staat aan een half miljoen extra omzet. ,,De rek is er uit, kansen blijven onbenut", houden Marskamp en Kristel van der Stouwe van VisitVeluwe de lokale politiek voor.

Heerde wil zich spiegelen aan de buren Epe en Hattem die beide al een betaalde kracht in dienst hebben en daar mooie resultaten mee oogsten. In totaal boekt Heerde 180.000 overnachtingen, goed voor 9 miljoen euro omzet. De drie TIPS functioneren goed, de website is functioneel. De VVD wil de ondernemers mede-verantwoordelijk maken en niet alleen de recreatiesector. CU/SGP steunt die gedachte. Het CDA noemt de kwetsbaarheid van een organisatie die alleen op vrijwilligers draait. D66/Groen Links wil verhoging van de toeristenbelasting pas in de toekomst aan de orde stellen.

BEDRAGEN Epe heft 0,93, Oldebroek 1,08 en Hattem 1,17 euro per overnachting. Heerde zit op 1 euro. Het betalen van een vaste kracht via toeristenbelasting ondervindt weerstand. Winkeliers en Horeca-sector profiteren ook. Marskamp geeft aan dat heel goed samengewerkt wordt met Ronduit Hattem en met de Eper pendant. ,,Het enige obstakel vormt de politiek." Heerde besteedt dit jaar 255.841 euro aan recreatie en toerisme. Dat wordt bij lange na niet gedekt uit inkomsten toeristenbelasting. Die bedraagt circa 175.000 euro. De Heerder ondernemer betaalde ooit 180 euro voor het lidmaatschap VVV. Met dat geld kan geen betaalde kracht worden bekostigd. VisitVeluwe ontvangt 12.992 euro voor boven locale promotie; Wij Zijn Heerde krijgt 30936 euro voor lokale invulling. De vrijwilligers van de Tip's en Wij Zijn Heerde moeten hun inkomsten voornamelijk besteden aan structurele taken. Er is geen tijd om de individuele ondernemer te benaderen en nieuwe producten te ontwikkelen. Een betaalde kracht krijgt drie jaar de tijd om zich in een 25-urige werkweek te bewijzen. Na deze periode volgt een evaluatie waaruit moet blijken of het juiste promotiemiddel is gevonden. Via Cittaslow, gasheren in het landschap, verbreden fietspaden en uitvoering in beton, realisering drie klompenpaden en nog eens twee op stok, drie eigen fietsroutes en kanoroutes heeft de gemeente veel geld in het product gestopt.