• BDU media

Verkiezingen: uitslagen 'Veluwe-gemeenten' bekend

VELUWE In de Gemeente Elburg is de ChristenUnie de grootste partij. De partij behaalde met 21,9 procent van de stemmen 5 zetels. Algemeen Belang (19,4 procent) krijgt 4 zetels. De SGP (14,4 procent) haalt 3 zetels. CDA (12,5 procent), Elburg Beleid (9,3 procent) en VVD (12,9 procent) halen 2 zetels. De Partij van de Arbeid (5,6 procent) 1 zetels. D66 (3,4 procent) heeft 0 zetels gehaald. 

De totale opkomst in de gemeente Elburg is 60,9 procent. De volledige uitslag staat hier.

HATTEM Het CDA en de ChristenUnie zijn samen de grootste partij in de gemeente Hattem met allebei 4 zetels. ChristenUnie scoorde 27,7 procent en  CDA scoorde 23,3 procent De Partij van de Arbeid volgt met 3 zetels en 17,7 procent. D66 en VVD hebben beiden 2 zetels. D66 behaalde 14,1 procent en VVD 16,4 procent. De totale opkomst in de gemeente Hattem is 66,5 procent. Dat is 1,6 procent minder dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Klik HIER voor de volledige uitslagenlijst van Hattem.

HEERDE In de gemeente Heerde is ChristenUnie/SGP de grootste partij  met 24 procent van de stemmen. Daarmee behaalden ze 4 zetels. CDA krijgt ook 4 zetels met 22,5 procent van de stemmen.  GemeenteBelangen Boerenpartij haalt 3 zetels met 15,5 procent. VVD (13,2 procent), Partij van de Arbeid (12,1 procent) en D66/Groenlinks (12,2 procent) halen beiden 2 zetels. 

De totale opkomst was 60,9 procent. Vier jaar geleden lag dat percentage iets lager, namelijk op 60,6 procent. De volledige uitslag in Heerde is hier te vinden.

EPE De gemeenteraadsverkiezingen in Epe hebben een overwinning opgeleverd voor Nieuwe Lijn. Ze is met zes zetels afgetekend de grootste partij. Het CDA handhaafde zich op vier; de VVD moest in Epe een zetel prijs geven en is nu met drie zetels de derde partij. SGP/CU blijft op 3 zetels, Groen Links handhaaft zich op twee, net als D66. De PvdA in Epe, tot voor de komst van Nieuwe Lijn in 1970 met voorsprong de grootste fractie, houdt nog maar 1 zetel over. Gemeentebelangen  behield de ene zetel en nieuw in de raad komt de Dorpspartij met ook 1 zetel. Er bestond in het gemeentehuis grote belangstelling. Burgemeester Hans van der Hoeve loodste het publiek op bekwame wijze langs de reeksen uitslagen.

De volledige uitslag in Epe is hier te vinden.

Vóór de invoering van de nieuwe inlichtingenwet, of sleepwet, stemden 7.769 inwoners. Tegen stemden 6.566. 

NUNSPEET Gemeentebelang is de winnaar geworden van de verkiezingen in de gemeente Nunspeet. De partij steeg van vijf naar zetels en is daarmee de enige partij welke zetelwinst heeft geboekt. Algemeen Belang verdwijnt uit de gemeenteraad. Lijsttrekker Henk Junte stapte na de vorige verkiezingen tussentijds uit Gemeentebelang om met een eigen partij verder te gaan. Met deze uitslag is daarmee de zetel eigenlijk weer bij Gemeentebelang terug gekomen. Nieuwkomer De Partij bleef ver verwijderd van een raadszetel.

In Nunspeet blijft de SGP met zeven zetels de grootste partij. ChristenUnie behoudt de vier zetels, het CDA blijft op het huidige aantal van twee zetels staan. Juist deze partij had op enige winst gerekend. De VVD behoudt één zetel. De PvdA/GroenLinks komt uit op één zetel. Deze partij nam voor het eerst onder deze naam deel aan de verkiezingen, tot nu toe was het alleen de PvdA welke met ook een zetel was vertegenwoordigd.

De combinatie kwam tot stand nadat het langst zittende raadslid Michel Verheijdt besloot zich niet meer beschikbaar te stellen voor een nieuwe raadsperiode voor de PvdA.

De uitslag betekent een steun voor de huidige coalitie van SGP, ChristenUnie en Gemeentebelang. Lijsttrekker Marije Storteboom van Gemeentebelang is, onder meer door zwangerschap, vier maanden uit de running geweest maar wel beschikbaar voor een nieuwe periode als wethouder. In het huidige college levert de SGP twee wethouders en de ChristenUnie en Gemeentebelang ieder één wethouder.

Henk Junte betreurt het verlies van zijn zetel. De Partij is eveneens teleurgesteld maar denkt dat het geringe aantal stemmen mede wordt veroorzaakt omdat de periode tussen de start van de partij en de verkiezingen bijzonder klein was. Ook het CDA had gehoopt op zetelwinst. Gemeentebelang is blij dat men een zetel heeft teruggewonnen.

Hier is de volledige uitslagenlijst van Nunspeet te vinden.

OLDEBROEK ChristenUnie is de grootste partij in de Gemeente Oldebroek. De partij ging met 33,3 procent van de stemmen van 6 naar 7 zetels. SGP blijft op 4 zetels. Algemeen Belang Oldebroek (17,4 procent) en CDA (13,4 procent) staan beiden op 3 zetels. Partij van de Arbeid en VVD handhaven op 1 zetel. D66 behaalde geen zetels.

De totale opkomst is 60,4 procent.

Kijk hier voor de volledige uitslagenlijst van Oldebroek.