• Lambert Franckens
  • Lambert Franckens
  • Lambert Franckens
  • Lambert Franckens
  • Lambert Franckens

Spanning bij politieke instuif 'de stembus' Lambert Franckens

ELBURG De politieke instuif 'de stembus' heeft de gemeentelijke politiek dichter bij de leerlingen gebracht. In een gevarieerd politiek programma hebben leerlingen van het Nuborgh College Lambert Franckens de kandidaten van de politieke partijen in de gemeente Elburg aan de tand gevoeld.

In de kleurrijke verkiezingsbus van Omroep Gelderland discussieerden ze op het scherpst van de snede over de onderwerpen duurzaamheid, sport, burgerschap en veiligheid. Ook de kennis bij de leerlingen over de partijen, hun lijstrekkers en slogan viel niet tegen. Tijdens de quiz ontstond een hevige en spannende wedstrijd tussen een jongens – en een meisjesteam. Het meisjesteam won. Ze kregen van Peter van Andel, lijsttrekker van Elburg Beleid, een mooie en grote EB-bokaal uitgereikt.

De jongste kandidaten op de lijst van de PvdA, Algemeen Belang, CDA en ChristenUnie presenteerden in één minuut hun politieke ambities. Het zijn Sarah Vonk, Erik Land, Ramon Blaauw en Jannine van der Pol. Ze kregen een tas met een fles spraakwater, muesli als krachtvoer en informatie over de concurrerende partijen. Tevens werden ze genomineerd als dé politieke talenten van de 21ste eeuw.

De opkomst bij de scholierenverkiezing viel tegen. Slechts 82 leerlingen van de 256 stemgerechtigden heeft een keuze gemaakt. De meester stemmen gingen naar de VVD, de ChristenUnie en naar het CDA. Terwijl burgemeester Jan Nathan Rozendaal bij de opening van de politieke instuif nog nadrukkelijk zei: ,,Ga op 21 maart voor de gemeenteraad stemmen."