• Noord-West Veluwe Foto
  • Noord-West Veluwe Foto
  • Noord-West Veluwe Foto

Winst op sterk bezet jeugdtoernooi ESC

ELBURG Geen jeugd uit het betaalde voetbal op het derde Weber Woonwereld-toernooi voor spelers onder de 13 jaar, maar wel één met de regionale jeugd als verrassende winnaar. Weliswaar zijn de spelers van het organiserende ESC en die van de buren OWIOS en 't Harde een jaar ouder, dan toch een huzarenstuk.

Dick van der Veen

De tegenstanders spelen bij club op hoofd- en eerste klas niveau. In totaal twaalf elftallen laten zien hoe leuk voetbal kan zijn als het door jonge talentjes op de mat wordt gelegd. Het publiek op het Burgemeester Bode Sportpark verveelt zich geen moment ook als plenst het van de regen. De regionale jeugd komt verrassend uit de startblokken door eerst De Meern een remise af te dwingen en vervolgens  DZC 68 uit Doetinchem een 2-0 nederlaag te bezorgen. De 1-1 tegen FC Engelen is even wat minder,maar de 2-0 zege op CSV Apeldoorn aansprekend. De afsluitende 3-1 winst op Quick Boys maakt het team groepswinnaar. Dan volgen twee bloedstollende wedstrijden. Eerst een brilstand tegen Fortius. Daarin is de kleinste van het veld, keeper Brian de Groot van ESC, beslissend. Hij stopt twee strafschoppen. Daarna de eindstrijd tegen DZC 68, waarmee dus in de poule al was afgerekend. Weer moeten penalty's de beslissing brengen. En dan is het Brian de Groot van OWIOS die de laatste feilloos binnen schiet en daarmee het thuisfront euforie bezorgt. De strijd om de derde plaats wordt gewonnen door ASV Fortius dat met 2-1 wint van Oranje Nassau Sneek. Alle teams geven aan volgend jaar graag terug te komen.

STUNT Raoul Jesserun en Wilfred van de Hoorn hebben één week om een elftal te smeden. ,,We zijn begonnen met een kennismakingstraining, waarbij het accent ligt op spelletjes en sfeer kweken. Daarna aandacht voor de tactiek. Wanneer je zo goed begint geeft dat een boost. Het was nagelbijtend spannend." Wilfred roemt de eenheid. ,,We hadden moeite drie spelers te vinden die de strafschoppen wilde nemen. Degene die er één miste paste in de finale. Dan steekt een manneke de vinger op en zegt dat hij het dan wel wil doen. Het maakt wat los bij die knapen. Uit een tunnel, met opzwepende ,muziek, ga er maar aan staan." Raoul, die als aanvoerder van het eerste in het seizoen van de promotie zwaar geblesseerd afhaakt, zet nu in op een carrière als trainer. ,,Ik heb vier jaar lang voor  een jeugdteam gestaan, bezit een diploma; de komende twee jaar ga ik voor een opleiding en wil ik aftesten hoever ik kan komen. Het geeft me hoe dan ook veel plezier. Zou het wat zijn talenten uit de regio vaker bij elkaar te brengen? ,,De gelegenheid daartoe is zeer beperkt. De jongens spelen in hun eigen competitie. De kameraadschap zoals je die deze middag ziet is voorbeeldgevend." Dan toch….Een spelertje van OWIOS maakt in Elburg de beslissende. Wilfred en Raoul voelen waar de verslaggever naartoe wil. ,,Nee, dat moet zaterdag geen vervolg krijgen als ESC en OWIOS elkaar ontmoeten", gevolgd door een bulderende lach.