• Podium Rabo Rush: Jarno Gmelich Meijling (1), Björn Bakker (2), Wiebe Scholten (3)

  Luuknottenfotografie
 • Robin Löwik won het criterium van 60 kilometer.

  Luuknottenfotografie
 • Jarno Gmelich Meijling won de Rabo Rush.

  Luuknottenfotografie
 • Jeroen Breewel (rood) en Jasper Schouten (groen) nek aan nek tijdens de Rabo Rush.

  Luuknottenfotografie

Breewel lacht laatst in Nunspeet

NUNSPEET Robin Löwik werd overtuigend winnaar van het criterium, Jarno Gmelich Meijling was de beste in de afvalkoers Rabo Rush. Meijling werd op het podium gehuldigd als winnaar van Nunspeet, net als Jeroen Breewel, die opnieuw de eindzege opeiste in het Bert Franken Veluweklassement.

Marco Jansen

Het wielerpubliek - 2000 toeschouwers langs het parcours en 275 genodigden in de vip hospitality - genoot volop van de 48e Ronde van Nunspeet op een mooie zomeravond. Dat begon al met Niels Brouwer (10) en Ferdinand Bredeweg (11), winnaars van de Dikke banden wedstrijd. Henk Drost won het kampioenschap van Nunspeet.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).

Foto: Robin Löwik heeft het criterium gewonnen. (Luuknottenfotografie)


Het criterium over 60 kilometer (40 ronden a 1500 meter door het centrum) was voor het eerst een plaatsingswedstrijd voor de Rabo Rush. Nunspeters Arjan Hofman en Maarten Vierhout reden even op kop, waarbij Hofman het langst voor het peloton uit bleef. Vervolgens ontsnapte Löwik en de NK op de weg uit Vriezenveen pakte snel 30 seconden voorsprong. Dit liep op tot een minuut, ook doordat de IJsselstreek het peloton afstopte. Na een imponerende solo kwam Löwik met 1.10 minuut voorsprong over de streep. Tijmen Eising won de sprint van het peloton; Steven Stenekes (3e) en Jeroen Breewel (4e) pakten punten voor het Veluweklassement.

AFVALKOERS De Rabo Rush met de 21 beste renners was het slotstuk van de avond. In deze afvalkoers van 39 ronden a 800 meter moest om de ronde de laatste renner de wedstrijd verlaten. NK tijdrijden Marien Bogerd verhoogde het tempo aan kop. Klassementsrenners Arjan Arentsen, Bouke Gerritsma en Luuk Schuurmans waren snel gezien. Ook Max Kroonen, winnaar van de Parel van de Veluwe, moest zich gewonnen geven en na 30 ronden was de wedstrijd ook over voor Löwik, die hierdoor niet op het podium kwam. Wel pakte hij de leidersprijs. Van de acht overgebleven renners demarreerden Bogerd en Jarno Gmelich Meijling weg. In de finale bleek Meijling uit Almere de snelste. Hij won de sprint van Björn Bakker en Wiebe Scholten.

Ik win uiteindelijk met 91 punten, maar het ging niet vanzelfJeroen Breewel werd zesde en won daarmee voor de derde keer het Bert Franken Veluweklassement. ,,Ik win uiteindelijk met 91 punten en een ruime voorsprong, maar het ging niet vanzelf. Mijn basis legde ik met een vierde plaats in de lijnkoers waardoor ik nog wat meer voorsprong pakte. Zo kon ik in afvalkoers controleren. Stenekes stond het dichtst bij, maar het meest schrik had ik van de jongens van de IJsselstreek. Zij reden als collectief en dat is lastig controleren als je alleen bent.'' De Haarlemmer toonde dit jaar weer zijn constante vorm. ,,In Ermelo had ik met een tweede plek al een goede basis gelegd. Overal rijd ik wel bij de eerste 10-15; dan kom je vanzelf bovendrijven.''

Meijling werd gehuldigd als winnaar van de Ronde van Nunspeet. ,,Het parcours was veilig en zeker de finish straat was goed verlicht in het donker'', zei de Almeerder. Voor herhaling vatbaar, vond Henry van Olst van de organisatie. ,,We hebben extra verlichting geplaatst. Zo hopen we in de toekomst langer door te gaan en het programma uit te breiden.''