• Noord-West Veluwe Foto
  • Noord-West Veluwe Foto
  • Noord-West Veluwe Foto
  • Noord-West Veluwe Foto

WHC sluit eerste helft goed af

WEZEP WHC verzamelt in dertien wedstrijden vijf schamele punten; in de twee laatste voor de winterstop vier. Met constructief voetbal gepaard aan tomeloze inzet. Dat draagt heel wat meer bij aan het herstel van trainer Wiljan Mossing Holsteyn dan de klimatologische omstandigheden.

Dick van der Veen

Op Urk komt het nog uit de tweede hand in zijn richting; deze middag op Mulderssingel, in de guurte tegen DETO, ziet hij met eigen ogen dat zijn jongens meer en meer thuis raken in de hoofdklasse. ,,Het niveauverschil met de eerste klas is groot. Ik zie al een tijdje dat er progressie in het spel zit. Het valt samen met een enorme portie onverzettelijkheid. De trainer van Urk belde me op om ons daarvoor een compliment te geven. Dat doet wat met je."

WHC speelde een puike eerste helft waarin het verzuimde om voldoende afstand te nemen. Het bleef nu bij die ene doeltreffende kopbal van wie anders dan Jonathan van Marle, die een hoekschop honderd procent rendement meegaf. De spits toucheerde ook nog eens de lat, de doorgebroken Jelle Post stuitte op doelman Roberto Stopel en zo waren er meer gelegenheden om de verkleumde toeschouwers voor rust al in feeststemming te brengen. Uit het feit dat keeper Jasper Kuiper zich in het eerste kwartier met zwaaiende armen 'dooi' moest houden viel veel af te leiden. De Vriezenveeners stonden vrijwel continu onder druk en kwamen pas na ruim twintig minuten voor het eerst dreigend in het strafschopgebied.

ENERGIE Pas nadat Nathan Duim een nieuwe grote mogelijkheid liet liggen kroop DETO in de tweede helft uit de schulp. WHC had veel energie gebruikt. In die fase bleek dat de ploeg verdedigend ook stappen maakt. Toch vergt met name Kevin Peppels dan alle aandacht. Hij ziet twee striemende inzetten fraai gepareerd door Kuiper, die zich door een bloedneus niet van de wijs liet brengen. Beide trainers probeerden met wissels het tactisch concept bij te stellen. Het bleef spannend totdat in de 88e minuut Van Marle opnieuw zijn grote waarde voor zijn team onder bewijs stelde met een tweede treffer. Het was de genadeklap.

Het is nu zaak voor WHC om de groeiende vorm over het jaar heen te tillen. In ieder geval zit nu SVZW met de rode lantaarn onder de kerstboom. Critici die de Wezepers al bij de degradanten plaatsten zullen nu toch de wenkbrauwen fronsen. Het geloof in eigen kunnen wint met de week aan kracht. Misschien is het dus ook wel een beetje spijtig dat de winterstop inmiddels is ingegaan. Aan de staf de schone taak om het zelfvertrouwen in de trainingen nog wat aan te scherpen. De hondstrouwe aanhang gelooft er weer in. Die steun kan in het vervolg van de competitie van doorslaggevende betekenis zijn.