• Dries van Dijk
  • Dries van Dijk
  • Dries van Dijk
  • Dries van Dijk
  • Dries van Dijk
  • Dries van Dijk

Weer of geen weer: motoren blijven op de weg

OOSTERWOLDE In Oosterwolde werd zaterdag voor de zesde keer de Classic Race Demo gehouden. ,,We herinneren ons allemaal nog wel de races over de diverse stratencircuits, ook in Oldebroek op het vreecircuit. Maar door diverse omstandigheden, ongelukken en scherpere veiligheidsvoorschriften werden de stratenraces verleden tijd en moesten races worden gehouden op speciaal daarvoor ingerichte circuits", schrijft de organisatie.

Afgelopen zaterdag was Oosterwolde weer het toneel van de Classic Race Demo 2017. En wie anders dan Gijs van de Weg die al weer maanden bezig was om dit goed voor te bereiden. En dat alles moet samen met de SAM (Stichting Aanvullende Motorsport), want zij doen de races en de uitnodiging aan de coureurs.

Van de Weg is verantwoordelijk voor de inrichting van het raceparcours. En vanwege het dramatische ongeluk van enkele weken geleden in Oldebroek zijn de voorschriften flink aangescherpt. Zaterdagmorgen was het droog, maar de vooruitzichten van het weer waren niet hoopgevend. Veel wind en regen werd er voorspeld. Zestig vrijwilligers kwamen op zaterdagmorgen naar Oosterwolde. Er moest nog veel gebeuren. Strobalen inpakken vanwege de regen. Hekken plaatsen, afzettingen op de plek zetten. Het aantal deelnemers dat zich meldt, is flink minder dat de jaren er voor. Gijs van de Weg vindt dat natuurlijk niet leuk: ,,Ben al een jaar in de weer om dit te organiseren voor de coureurs. En als het weer niet helemaal goed is, blijven ze thuis. Stel je voor dat het mooi weer was geweest en de ingeschreven coureurs waren gekomen en ik zou zeggen: 'Sorry, het gaat niet door, want de helft van de vrijwilligers zijn niet gekomen."

,,Hier staan veel vrijwilligers al drie dagen in de weer om er weer iets moois van te maken en dan haken de coureurs af. Ik ben zelfs een klein beetje boos over deze houding. Natuurlijk ben ik blij met de coureurs die wel zijn gekomen, maar ik vind dit voor de vrijwilligers wel erg teleurstellend. Ik ga dit nog een jaar proberen, maar als dit zo doorgaat dan ben ik er klaar mee."

Ondanks het weer en het geringe aantal coureurs, was het een zeer geslaagde dag. Veel sponsoren hadden weer hun bijdrage toegezegd en geleverd. Er werd met verve gestreden om de hoogste eer. En 's morgens viel het weer prima mee. Beetje veel wind, maar het bleef nagenoeg droog. De trainingen verliepen vlekkeloos in een rap tempo. Om 13.00 uur werd het startschot gegeven voor de wedstrijden. Het weer verslechterde door meer regen en met wind. Daardoor werden de classes samengevoegd en rond 15.00 uur werd er besloten de wedstrijden te stoppen. De trouwe vrijwilligers hadden nog de taak om het gehele circuit op te ruimen en alles weer op de bestemde plek te brengen. Dat ging in een razend tempo.

Na afloop kwamen alle vrijwilligers bijeen voor een afsluitend hapje en drankje. Gijs van de Weg kon terugkijken op weer een geslaagde Classic Demo Race. Hij prees hen, omdat ze ondanks het weer zo trouw hun inzet hebben gegeven. Maar opnieuw liet hij wel blijken dat als de coureurs weer zo massaal uitblijven ook hij zijn inzet verruilt aan iets wat meer plezier geeft. ,,Ik vind dit een belediging aan al die trouwe vrijwilligers die er zoveel tijd insteken."