• Jackie Laterveer

Voor WHC is het nog niet gedaan

WEZEP - Voetbalvereniging WHC begint zaterdag het tweede deel van de competitie met een uitwedstrijd tegen Urk. Vriend en vijand is benieuwd of de Wezepers de stijgende lijn van voor de winterstop weten vast te houden. Lange tijd leek degradatie vanzelfsprekend. Inmiddels is er hoop op handhaving.

door Jackie Laterveer

De architect van die hoop op handhaving in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal heet André Blom. Blom, woonachtig in Zwolle en in het dagelijks leven afdelingsleider op een school voor het voortgezet onderwijs. Hij is bij WHC bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer. ,,Toen ik destijds met hoofd voetbalzaken Wim Lensink sprak, was het niet best gesteld met de club. Konden ze maar zo omvallen. Na een aantal prettige gesprekken haalde hij mij over om naar Wezep te komen. Dat was overigens niet de enige reden. Ik wilde graag nog een keer, ik ben 59 jaar, knallen als trainer van een topclub. En dat is WHC toch, een club met een rijke historie. Meehelpen aan haar herstel vind ik een eer." Blom stond in zijn actieve loopbaan als voetballer en later als trainer regelmatig tegenover WHC. ,,Ik heb zeventien jaar in het eerste van Be Quick '28 gevoetbald en ben trainer geweest bij onder meer CSV '28, Staphorst en HZVV uit Hoogeveen. WHC was altijd een lastige tegenstander waar ik respect voor had. Hun vechtlust en mentaliteit spraken me enorm aan."

Bij zijn aanstelling als trainer kreeg Blom van het bestuur twee opdrachten mee. ,,Ik moest rust brengen in het team en het voetbal weer aantrekkelijk maken voor de supporters. WHC laten voetballen met strijd en inzet." Na een moeizaam begin, de eerste acht competitiewedstrijden leverden de Wezepers twee punten op, volgde voor de winterstop een serie van vijf wedstrijden die negen zwaarbevochten punten opleverden. ,,Hoewel we op één na laatste staan in de competitie hebben we als team de nodige stappen gezet. Dat is geen garantie dat het voortaan beter gaat, maar degradatie is in elk geval niet meer vanzelfsprekend." En strijdlustig: ,,Alles is nog mogelijk."

Wat is het recept van die betere prestaties? Blom: ,,WHC heeft geen buitencategoriespelers, het team is de buitencategorie. Dat besef begint te groeien. Dat ze het samen moeten doen. Ons voorbeeld is het team van de Verenigde Staten tijdens het laatst gehouden WK. Hun vechtlust en mentaliteit willen we bij de spelers terugzien. Daar trainen we op. Ik doe dat samen met Henk Harmens, mijn assistent trainer. Dat is een echte professor in periodisering, passen en trappen en oefenvormen. Ook belangrijk is dat iedereen nu weet wat zijn taak in het veld is en dat ze die taak uitvoeren. Bijvoorbeeld onderweg zijn als de bal onderweg is, waardoor ze vaker op de juiste plek staan."

Wat zijn de verwachtingen voor de wedstrijd tegen Urk? ,,Tegen Urk moeten we laten zien wat we de laatste vijf wedstrijden hebben laten zien. We mogen ons vooraf niet rijk rekenen, maar de wedstrijd ingaan met de juiste instelling. Van het begin af aan."

Foto: WHC trainer André Blom: ,,Degradatie is in elk geval niet meer vanzelfsprekend."