• Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek

VSCO'61 maakt met verrassende zege een goede start

OOSTERWOLDE Op de eerste speeldag van het 38ste  Berend Elzerman-toernooi verslaat VSCO'61 het naar de eerste klas gepromoveerde DOS Kampen. De 2-0 winst is weliswaar geflatteerd, maar je kunt een oefencampagne slechter beginnen.

Dick van der Veen

Supporters die zich al rijk rekenen, omdat DOS immers kampioen werd in de tweede klas, waarnaar de kanaries komend seizoen verhuizen, doen er goed aan om hun oor bij trainer Bülent Akar te luister te leggen. ,,DOS had in de tweede helft het beste van het spel. Ik ben straks een tevreden mens als we buiten de nacompetitie blijven." En dan heeft hij het uiteraard niet over het verlengstuk met als inzet promotie naar de eerste klas. Toch wil ook hij er niet omheen dat VSCO'61 over een brede bank beschikt. Opvallend gegeven: drie routiniers uit het derde vullen deze middag de posities in die in de competitie door anderen (nu geblesseerd of op vakantie) worden bezet. 

Remco van 't Hul, Wim de Vries en Gerwin de Leeuw, daarover hebben we het, trainen met de selectie mee en dat werpt op zulke momenten z'n vruchten af. Mannen die de jonkies binnen en buiten het veld kunnen sturen en die bovendien het voetballen niet verleerd zijn. De Vries bewijst het met een knappe treffer (een kopbal waarop Rinse van der Velde het patent heeft), De Leeuw gaat voorop in de strijd en is bovendien in de verplichte strafschoppenserie na ieder duel van waarde door zijn pingel hard en zuiver binnen te jassen. Dat doen ook zijn twee ploeggenoten waardoor VSCO'61 in het toernooi van start gaat met zes punten: drie die aan de overwinning kleven en voor iedere geplaatste penalty ook nog eens drie.

INZET Aan beide zijden ontbreken nogal wat spelers. De wil om er desondanks iets van te maken is bij de organiserende vereniging een stuk groter. Ze wordt in het zadel geholpen door een Kamper verdediger die vergeet dat het geen handbalwedstrijd is. Aanvoerder Rick Pul weet daar vanaf de stip wel raad mee. De Vries vergroot de marge met een gerichte kopstoot uit een hoekschop. DOS stelt vooral aanvallend teleur. Als Van Putten, Knul of Jansen een keer doorkomen stuiten ze op een betrouwbare keeper als Arjan ten Klooster die mee voetbalt.

In de tweede omloop brengt Akar vier verse krachten in. ,,In de voorbereiding mag niemand zich over de kop lopen." DOS heerst, maar door het spel compact te houden komt VSCO schadevrije over de 90 minuten. Vooral Sander Stange op links is een rotsblok waar je niet omheen komt. Een paar jaar geleden op die positie verzeild geraakt; daarin schier onvervangbaar. Bulent: ,,We komen in een mooie afdeling waarin beter wordt gevoetbald dan in 2G, minder fysiek. We zullen er vol voor moeten gaan." SVI, titelhouder, benutte drie penalty's en won met 4-2 van Zwolsche Boys. WFV met 3-2 van KHC.

Het toernooi wordt dinsdag, woensdag en zaterdag voortgezet.