• Jackie Laterveer

Verschil maken met een Muskathlon

WEZEP/HEERDE Eén van de deelnemers aan de Muskathlon 2016 van Uganda is Gerben Bredewold. In eerste instantie was dat niet zijn plan. ,,Een vriend vroeg me of ik mee wilde naar de voorlichtingsavond. Daar hoorde ik onder andere dat er elke zes seconden ergens in de wereld een kind sterft als gevolg van armoede. En dat je als deelnemer daar iets aan doet."

Jackie Laterveer

Bredewold (41), zelf vader van vier kinderen en in het dagelijks leven ondernemer en eigenaar van Bredewold Creatie, web & print uit Wezep, besloot na enig zelfonderzoek zich aan te melden. ,,Het volbrengen van een zware lichamelijk uitdaging zoals een Muskathlon heeft me altijd aangesproken. Het is er echter nooit van gekomen. Je denkt al snel 'dat doe ik later wel'. Maar dat is eigenlijk flauwekul. Geen tijd is geen excuus. Het is een kwestie van prioriteiten stellen." Over het doel van de Muskathlon: ,,Het is goed om af en toe stil te staan bij de ellende in de wereld. Al is het maar om te beseffen hoe goed wij het hier in Nederland hebben. En als je dan de kans krijgt om anderen te helpen, is dat een groot voorrecht."

In het geval van een Muskathlon bestaat dat helpen uit het leveren van een sportieve inspanning én het inbrengen van minimaal 10.000 euro aan sponsorgeld. Dat laatste gebruikt de organisatie van de Muskathlon, de mannenbeweging 4e Musketier en de christelijke kind-sponsororganisatie Compassion, voor projecten voor kinderen en studenten die op die manier uitzicht krijgen op een leven zonder armoede. De sportieve inspanning is overigens niet mis. Deelnemers aan de Muskathlon in Uganda moeten kiezen uit 21, 42 of 63 kilometer hardlopen, 63 kilometer wandelen of 120 kilometer mountainbiken. En dat onder zware omstandigheden. Bredewold gaat voor de 42 kilometer. ,,Dat wordt mijn eerste marathon." Om het benodigde sponsorgeld bij elkaar te krijgen, de reis- en de verblijfskosten zijn voor eigen rekening, organiseert hij uiteenlopende activiteiten. ,,Afgelopen zomer hebben we een hardloopevenement georganiseerd. Dat doen we 23 januari weer, in Heerde. Verder hebben we een bijeenkomst voor ondernemers gehouden over het thema Gerechtigheid."

Bredewold beseft dat zijn bijdrage slechts een druppel op een gloeiende plaat is. ,,Maar wel één van de vele. In Uganda doen zo'n 130 Nederlanders mee die allemaal minimaal € 10.000 meebrengen en er zijn ook deelnemers uit andere landen. Als je bedenkt dat voor 30 euro per maand een kind daar eten, kleding, medische verzorging en een opleiding krijgt, dan weet je dat een Muskathlon voor hen echt verschil maakt."

Bredewold helpen? Sponsor dan een kind of doneer een bedrag op zijn persoonlijke pagina op www.muskathlon.com. Kijk hiervoor onder 'Zoek deelnemers' naar Gerben Bredewold. Mailen (gerben@bredewold.nl) of bellen (06 53356014) is ook mogelijk.

Foto: Gerben Bredewold in training voor de Muskathlon 2016 in Uganda.