• Er is ieder jaar veel belangstelling voor de Veldtoertocht in Emst.

Vernieuwde route in Veldtoertocht Emst

EMST De jaarlijkse Veldtoertocht van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst wordt gehouden op zaterdag 21 oktober is het zo ver. Er is dit jaar sprake van een vernieuwde route voor de mountainbikers en fietscrossers.

De Gisola Emster Veldtoertocht mag van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) het predicaat 'Klassieker' gebruiken. De tocht scoort op alle veertien beoordeelde onderdelen volgens het 'Kwaliteitssysteem Wielersportevenementen' van de grootste wielersportbond van Nederland een 10. Dat cijfer kreeg het evenement van Houdt de Ketting Strak ook van een bekend wielerblad voor de organisatie, route en andere aspecten. De afgelopen jaren namen er meer dan 1000 ATB 'ers deel aan de tocht.

STRIJDEN Na de start vanaf sportpark het Hanendârp van voetbalvereniging Emst (Hanendorperweg 83) strijden de deelnemers meteen het bos in om daar pas vlakbij de finish weer uit te komen. Op het sportpark kunnen ze gebruik maken van alle faciliteiten, zoals douche- en kleedgelegenheid. De fiets wordt na afloop keurig schoon gespoten en het is mogelijk om de auto vlakbij in één van de weilanden te parkeren. De fietsers kunnen kiezen uit drie afstanden: 30, 45 en 60 kilometer. De 30-kilometerroute is ideaal om kennis te maken met het ATB'en. De rit leidt over vele bos- en heidepaden en de 60-kilometerroute is speciaal voor de geoefende ATB-er. Onderweg is een grote verzorgingspost waar de deelnemers worden getrakteerd op een beker bouillon, thee, krentenbol, energie reep en drank en een banaan. Hier is ook een reparatiepost. De routes worden duidelijk gemarkeerd en ook de veiligheid krijgt veel aandacht. Gevaarlijke oversteekplaatsen zijn duidelijk aangegeven met borden en er staan gediplomeerde verkeersregelaars. Zo'n 80 vrijwilligers van Houdt de Ketting Strak zorgen er voor dat alles tot in de puntjes is geregeld en vlekkeloos verloopt.

STARTEN Deelnemers aan de 30 en 45 kilometer kunnen starten tussen 09.00 en 10.30 uur en voor de 60 kilometer tussen 09.00 en 10.00 uur. NFTU-leden betalen 4 euro inschrijfgeld, niet-NFTU-leden betalen 6 euro. Jongeren tot en met 16 jaar mogen gratis deelnemen aan de Emster Veldtoertocht. Ze krijgen bij terugkomst een aardigheidje als herinnering uitgereikt. Voorinschrijving is mogelijk via de sites van de NTFU (www.ntfu.nl) en HDKS (www.hdks.nl).