• ATB Vereniging Oldebroek

Verlichte Crossloop op 't Loo een succes

OLDEBROEK/ 'T LOO De derde Verlichte Crossloop werd donderdag gehouden op het Sportpark Stuivezand op 't Loo. Atletiekvereniging De Gemzen en de ATB-vereniging Oldebroek hadden de loop georganiseerd. Ondanks de kou waren de deelnemers enthousiast over het evenement. Het parcours was verlicht met kerstverlichting en vuurkorven.

Veel toeschouwers zochten een plekje in de verwarmde serre van de ATB-vereniging.

JEUGD Bij de jeugd werd fel gestreden om de ereplaatsen. Werd hij vorig jaar op de 750 meter nog in de sprint verslagen, dit jaar was Noud Kanis (Isala '96) ruimschoots de snelste bij de jongens tot en met 8 jaar. Op gepaste afstand, maar wel heel snel, werd Joshua Gooijer van AV PEC 1910 tweede en Melle Kroon (ook Isala '96) derde. Bij de meisjes besliste Jada Kaminyoge uit Kampen de wedstrijd in haar voordeel. Ze bleef Merle Kwakkel van De Gemzen drie seconden voor. Lianne Boekhout uit Kampen maakte het podium compleet.

De jeugd van 9 tot en met 12 jaar mocht twee ronden van ruim 750 meter lopen. Bij de jongens slechts twee deelnemers, Cas Kanis en Sven Gerritsma (beiden van Isala '96), maar zij voerden wel het veld aan. Cas won met twee seconden verschil. Esmee Vis van De Gemzen was de beste bij de meisjes. Naomi Gooijer van AV PEC 1910 werd tweede en Elodie van Arken (de Gemzen), vorig jaar ook op het podium, derde.

KORTE CROSS Na de jeugd was het tijd voor de korte cross, een kleine vier kilometer. Dit onderdeel kende de meeste deelnemers. Bij de mannen ontspon zich een spannende wedstrijd. De BB Lopers Jan Pullen en Henk Slager gingen er snel vandoor, maar al snel moest Henk passen en voegde Kibrom Hadgu zich bij Jan. Ondertussen schoof Andre Plette (Running2000) op naar de derde plaats. Kibrom volgde Jan ogenschijnlijk met gemak en de verwachting was dat hij in de eindsprint toe zou slaan. Maar in die scherpe eindsprint liet Jan zich niet passeren en won met een decimeter verschil. Andre handhaafde zich op de derde plaats, voor Ewout de Vos van De Gemzen.

Hermine van 't Hul was een klasse apart bij de vrouwen. De trainster van Loopgroep Elburg van De Gemzen won onbedreigd. Annerieke Plette uit Oosterwolde haalde net als haar vader het podium door tweede te worden en Jolanda Regout van AV PEC 1910 werd derde.

DUBBELE AFSTAND Op de dubbele afstand stond veel kwaliteit aan de start. Maarten Nieuwenhuis, vorig jaar tweede, nam aanvankelijk de leiding, maar dat duurde niet lang. Na enkele honderden meter was het Joep Emmen die het veld aanvoerde, op de voet gevolgd door Erik Slomp. Gaandeweg de wedstrijd schoven Merwin Dollison (SV Veendam) en Falco Olivier (BB) op, maar Joep wist de overwinning toch veilig te stellen met een marge van vijf seconden. Merwin werd tweede, voor Erik en Falco, maar won bij de mannen 40. Daar maakten Mark Hakbijl (BB) en Lamko Hulzebos (HAC '63) de top drie compleet.

Bij de vrouwen ging de overwinning ook naar de BB Lopers. Lieve Tollet won met een voorsprong van ruim 40 seconden op Maureen Houtman van De Gemzen, die daarmee wel eerste werd bij de vrouwen40. Kort daarachter bleef Monique Fibbe (Gemzen) clubgenote Annet Bultman ditmaal voor, maar beide loopsters konden plaatsnemen op de tweede tree van het podium. Hetty Wierenga-Groen (Gemzen), vorig jaar derde op de korte cross, maakte het podium bij de vrouwen40 compleet en Arlana van Ommen uit Zwolle deed dat bij de vrouwen senioren.

OLIEBOLLEN De deelnemers aan de vier en acht kilombeter werden na afloop beloond met een zak oliebollen.