Tuigpaardenconcours opnieuw onder leiding van echtpaar Fikse

DOORNSPIJK Als het weer meezit en de velden van sportpark De Haere goed zijn opgedroogd, geven Henk en Mech Fikse zaterdag 7 mei voor de 35e keer het startschot voor het Tuigpaarden Concours Doornspijk. De Stichting, opgericht op 6 oktober 1980 en eerst onder de vlag van de Oranjevereniging, heeft al heel wat ervaring opgedaan in het organiseren van dergelijke evenementen.

Henk Fikse, toen nog voorzitter van de Orangjevereniging Doornspijk is een echte paardenman en grondlegger van het Tuigpaardenconcours. Samen met zijn vrouw en steun en toeverlaat Mech zijn zij de trotse eigenaar van o.a. het paard Wildrose F met als vader de bekende hengst Manno. Met dit paard hebben zij al vele erelinten omgehangen gekregen. De liefde voor de paardensport is groot, want ook dit jaar staan Henk en Mech weer aan het roer van het concours dat zaterdag wordt gehouden op het terein van DSV in Doornspijk. Fikse verschijnt ook zelf weer met zijn vos in de ereklasse eenspan tuigpaarden. Na 20 jaar Oranjevereniging stopte Henk met het voorzitterschap en werd het Tuigpaardenconcours in 2000 in een Stichting ondergebracht.

Verschillende locaties werden al aangedaan waaronder de Kerkdijk, de Haerderweg en de Vaarbekerweg. Sinds 1995 wordt het concours gehouden op sportpark De Haere. Stichting Tuigpaardenconcours heeft éénmaal een concours geheel moeten afblazen in verband met de MKZ crisis van 2001 waarbij landelijk honderdduizenden dieren geruimd moesten worden. Ook het vervoer van paarden was verboden waardoor het concours in geen geval doorgang kon vinden. Dit jaar zijn er ruim 220 inschrijvingen. Dat was in de beginjaren van het concours wel anders. Zo'n 20 stallen schreven toen in om naar Doornspijk te komen en dat zijn er nu 90.. Veelal werd gereden met oogstwagens en dresseerkarren. Info: www.stichtingtuigpaardenconcoursdoornspijk.nl