• Noord-West Veluwe Foto
  • Noord-West Veluwe Foto
  • Noord-West Veluwe Foto

Smash verliest koppositie

HATTEM Met Van Wijnen/Smash'70 en Hattem speelt de regio een rol van betekenis in de eredivisie van het Nederlandse tafeltennis. Op de vraag of het dit seizoen ook mogelijk is om de absolute top te bereiken moest het duel tegen De Boer/Taverzo een antwoord geven.

Dick van der Veen

Het duel in Zoetermeer werd weliswaar met 4-2 door de Hattemers gewonnen, maar toen was bijvoorbeeld de sterke Schot David McBeath er niet bij. Samen met een Pool en een Thai bracht hij Smash zaterdag in een volle zaal de eerste nederlaag toe. De cijfers 4-2 waren enigszins geflatteerd, maar niet geheel onverdiend. De enige overwinningen voor Smash kwamen van de Zweedse publiekslieveling Viktor Brodd. Ook McBeath moest ervaren dat Brodd het niveau van de eredivisie overstijgt. In dit duel moest hij voor een meelevend publiek wat meer van zijn talenten aanspreken, maar de overwinning in drie sets sprak voor zich: 11-8 12-10 en 11-4. ,,Het is ons één keer gelukt om de finale van de play-offs te halen. Vorig jaar bleven we in de halve finale steken. Met Viktor erbij doen we in ieder geval een serieuze gooi. Hij is altijd goed voor twee punten." Coach Gerben Last weet als ervaren rot met eredivisie-ervaring waar hij het over heeft. Is het toevallig dat de enige Nederlanders achter de tafel ook de enigen zijn die beide partijen verliezen? De Boer/Traverzo kan de kampioensaspiraties alleen waar maken door een compleet vreemdelingenlegioen aan te laten rukken.

DEFENSIEF De sleutelpartij was die tussen Michel de Boer en de Pool Jakub Folwarski. Een speler die alles terugbrengt, waartegen je aanvallend honderd procent scherp moet zijn. De Boer verloor de eerste sets met miniem verschil (11-13 en 10-12), maar kwam na overleg met de coach sterk terug. Hij overtuigde met 11-8 en 11-4, waarna een vijfde set de beslissing moest brengen. Daarin viel De Boer terug in de fouten van het begin van de partij, waardoor de opponent met 11-6 zijn team aan een niet verwachte winst hielp. Hoe je deze tegenstander kunt slopen bewees Brodd. Hij maakt er met 11-4 11-4 en 11-6 gehakt van. Omdat De Boer ook in vier sets van de Thai Padasak Tanviriyavechakul verloor ging de winst naar Zoetermeer. Martijn de Vries schoot deze middag tekort tegen dezelfde speler en de Schot, hoewel hij het die nog wel lastig maakte. Martijn, een Hattemer waarop de vereniging apetrots is, had deze middag in zichzelf op beslissend momenten er een tegenstander bij. ,,Pas in april en mei wordt het allemaal serieus. Natuurlijk willen we graag kampioen worden, om dan in de play-offs tegen de nummer vier te spelen." Last kan zich goed vinden in de coaching. ,,Ik kan die mannen niets leren. Wel zie je vanaf de kant soms ontwikkelingen waar je op kunt wijzen." Het voorbeeld is de partij van De Boer tegen de Pool. Smash'70 maakt een bloeiperiode door, had niet eerder zoveel leden. Als nu die beide Nederlanders iets meer in het spoor van de Zweed komen, wie weet wat dan daagt.