Koerswijziging FAME slaat aan

WEZEP Football Academy Magic Effects uit Wezep, beter bekend als FAME, heeft dit voetbalseizoen het roer omgegooid. Jan Fijn: ,,Vanwege de sterk teruggelopen belangstelling voor de trainingen zijn we teruggegaan naar de basis van waaruit we drie jaar geleden zijn gestart. Dat was een schot in de roos. De animo is enorm."

door Jackie Laterveer

Fijn (50) is een van de drijvende krachten achter FAME. Samen met Albert Horst en Hendrie van 't Ende stond hij aan de wieg. ,,We misten destijds specifieke oefeningen in de trainingen van onze kinderen. Met name loop- en techniektrainingen met de bal waarbij je deze voortdurend controleert. Op jonge leeftijd leer je dat makkelijk en spelenderwijs. Omdat de club hier niet in kon voorzien, zijn we met een aantal ouders gestart met FAME. Met succes. Op het hoogtepunt hadden we zo'n vijftig voetballertjes, zowel jongens als meisjes."

Vanwege hartproblemen en de daaropvolgende operatie in 2014 raakte Fijn minder betrokken bij FAME waar de oorspronkelijke missie stilaan werd losgelaten. Dat resulteerde in steeds minder animo voor de trainingen. ,,Op het laatst schommelde de opkomst tussen de vijftien en twintig kinderen." De revaliderende Fijn ging om tafel met voetbalmaatje Horst en ze besloten terug te gaan naar hun oorspronkelijke ideeën en een nieuwe start te maken, met nieuwe mensen.

Het nieuwe FAME loopt als een tierelier. ,,De trainingen trekken rond de zestig kinderen in de leeftijd van zeven tot veertien jaar. Normaal gesproken zitten we daarmee vol. Als de belangstelling blijft, overwegen we een tweede uur." Wat is het succes van FAME? ,,Onze trainers zorgen dat elke kind een kans krijgt en stappen kan maken in zijn of haar voetbalontwikkeling. In de trainingen krijgen ze hiervoor technische en motorische coördinatievaardigheden en mentale aspecten aangereikt."

FAME biedt ook concrete kansen. ,,Maandelijks spelen we tegen jeugdelftallen van profclubs of hogere amateurploegen. Zo komen onze betere spelers in beeld. Daarnaast komen hier scouts van topclubs kijken en overleggen onze trainers met hen wie we laten spelen in de oefenwedstrijden. Dat zorgt voor een goede samenwerking en mooie resultaten. Ongeveer achttien voormalig FAME-spelers spelen nu bij clubs zoals Heerenveen, PEC Zwolle, Twente, Vitesse en Go Ahead Eagles. Met die laatste club zijn we onlangs een intensieve samenwerking aangegaan." Ook met WHC zijn er mooie plannen. ,,Samen met jeugdvoorzitter Marco Eikenaar zijn we aan het kijken of we met Hemelvaart een internationaal jeugdtoernooi kunnen organiseren."

FAME traint tweewekelijks op het voormalige Glenn Mills-veld dat volledig nieuw is aangelegd door de gemeente Oldebroek. 's Winters wordt er getraind in de Erika Terpstrahal. De eerstkomende training is vrijdag 30 oktober om 18.30 uur. Publiek is van harte welkom.

Foto: Bij voetbalschool Fame in Wezep wordt elke veertien dagen hard getraind.