• Jackie Laterveer

Jan de Ruiter wil met promotie vertrekken bij DSV'61

DOORNSPIJK Trainer Jan de Ruiter van voetbalvereniging DSV'61 vertrekt aan het eind van dit seizoen naar zaterdag vierdeklasser Elspeet. Hij tekent daar een contract voor twee jaar. Een op het eerste gezicht opmerkelijke stap, omdat de Doornspijkers volop in de race zijn voor promotie naar de tweede klasse.

door Jackie Laterveer

De Ruiter is bezig aan zijn vierde seizoen bij DSV. Eerder was hij er al trainer van 2004 tot 2008. Die periode sloot hij af met een titel en promotie naar de tweede klasse. Een situatie die zich lijkt te herhalen. Na elf wedstrijden gaan de Doornspijkers fier aan kop met negen punten voorsprong op AGOVV, de nummer twee die één wedstrijd minder speelde. De Ruiter rekent zich echter niet rijk. ,,Vorig seizoen hebben we het na de winterstop laten liggen. Vooral door blessures en schorsingen. Ik blaas daarom niet te hoog van de toren. Wat mij betreft is het kampioenschap nog niet aan de orde." Na een korte stilte: ,,We hebben nu wel een bredere selectie. De problemen van toen zouden nu minder groot zijn. En natuurlijk willen we kampioen worden. DSV verdient dat. De laatste jaren voetballen we steeds bovenin." Is hij niet bang voor 't Harde-effect? Zij promoveerden vorig seizoen naar de tweede klasse en bungelen nu onderaan. ,,Je kunt ons niet vergelijken met 't Harde. Wij zijn een hechter team, fysiek sterk en conditioneel op orde. Bij tegenslag stropen wij de mouwen op. Dat is onze mentaliteit. Wij zijn op ons best als de tegenstander het spel maakt. Dat zal in de tweede klasse nog meer het geval zijn dan nu." Waarom gaat hij dan weg? ,,De afgelopen jaren hebben we steeds een periode gepakt en nacompetitie gespeeld. Vorig seizoen deden we lang mee voor de titel. Net als nu. Stel dat promotie of een kampioenschap weer mislukt. Wat dan? Kan ik de spelers weer motiveren? Met die vraag heb ik drie weken rondgelopen en uitvoerig gesproken met Jan van Norel, mijn aanvoerder, en Jan Bakker, mijn assistent-trainer. Mijn conclusie was dat dat een hele lastige opgave zou worden. Daarom heb ik besloten om te vertrekken." En als DSV kampioen wordt? ,,Dan baal ik even enorm dat ik vertrek. De tweede klasse trekt mij ook. Ik ga die gok echter niet nemen. Daar is niemand bij gebaat."

Je gaat aan de slag bij Elspeet. Is dat niet een stap terug? ,,Toen bekend werd dat ik vertrok bij DSV namen zij direct contact op en werden we het snel eens." Lachend: ,,Ik ben geboren en getogen in Elspeet, ben daar met voetballen begonnen en heb er tot mijn veertigste in het eerste gespeeld. Daarna werd ik assistent-trainer. Ik heb enorm veel zin om bij mijn oude club aan de slag te gaan. Het lijkt me leuk om waar je begonnen bent, ook te eindigen. Maar alles op zijn tijd. Eerst heb ik hier een klus te klaren. Het zou prachtig zijn om mijn tijd hier weer met een titel af te sluiten."

Foto: DSV'61 trainer Jan de Ruiter vertrekt aan het eind van het seizoen naar Elspeet.