• Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek

Hattem promoveert en Oene doet stapje terug

HATTEM Uiteidelijk lukt het Hattem van elf meter om de promotie naar de derde klasse te realiseren. Oene, dat drie kwartier met één man minder en ruim 20 minuten met een ondertal van zelfs twee spelers stand houdt, faalt vanaf de penaltystip. Wat vorig jaar in de nacompetitie nog lukt krijgt geen herhaling.

door Dick van der Veen

,,Natuurlijk moeten we het eerder afmaken. Het hele seizoen valt het kwartje voor ons verkeerd. We verspelen door een reeks blessures een grote voorsprong in de reguliere competitie, verzuimen om het tegen SEH af te maken in een beslissingswedstrijd. En vanmiddag dreigde het weer verkeerd te gaan. We zijn er en reken maar het biertje extra lekker smaakt." Topschutter Lawrence van der Bend moet vijf, zes wedstrijden aan de kant blijven, knokt zich terug en heeft uiteindelijk een stevig aandeel in de succesvolle afloop. Voor zo'n 1.000 toeschouwers wegen de passie en vechtlust van Oene op tegen de technische vaardigheden van de thuisclub. Oene trekt in de openingsfase het duel naar zich toe. Het is aanvoerder Arjan Gerrits die met een schitterende vrije trap via de onderkant lat rood en wit op een voorsprong zet. Daarna bevrijdt Hattem zich uit de boeien van de angst, duwt de tegenstander op eigen helft terug maar heeft een blunder bij een Oener corner nodig om op slag van rust langszij te komen. Wie anders dan Van der Bend laat zijn klasse zien. Hij zet enkele tegenstanders op het verkeerde been en laat de uitstekende doelman Wim Riphagen geen kans: 1-1.

Enerverend

Als nog geen halve minuut na de hervatting een vloeiende aanval door Felix Noordbergen wordt afgerond lijkt het duel ten faveure van Hattem beslist. Oene spreekt de reserves aan en het is opnieuw Gerrits die in een lijf aan lijf gevecht op de doellijn triomfeert: 2-2. ,,Dan doet arbiter Poffers ons de das om. Hij geeft een strafschop wegens hands en stuurt Paul van Bussel van het veld. De grensrechter is het er niet mee eens maar de fluitist weigert hem te raadplegen. Het is het keerpunt. Wim Riphagen ranselt de penalty van Mark de Haan via de lat uit de kooi. Daarna houden we zelfs met negen stand (Gerrits mag vertrekken als hij eigen rechter speelt na een overtreding op hem) maar we vergeten ons te belonen voor zoveel compassie." Trainer Bert Hendriks baalt als een stekker, omdat hij in zijn laatste optreden bij Oene de club naar de kelder van het amateurvoetbal ziet afdalen. Hij heeft in zoverre een punt dat na een goed gefloten eerste helft de scheids daarna warrig optreedt. De objectieve Oenenaar moet toegeven dat het niet deze middag in en tegen Hattem verkeerd afloopt. De ploeg laat het in de slotfase van de competitie liggen.

Te midden van het Hattemer feestgedruis keert buurman Hatto Heim terug uit Hengelo. Ze boekt daar een goede uitgangspositie voor het thuisduel zaterdag. Of het straks voor het eerst in de geschiedenis tot een onderlinge confrontatie op het sportpark komt moet dan blijken.