• Hattem won op eigen veld van koploper SVI en dat mag een verrassing heten.

    Eddy Bossenbroek

Hattem legt SVI over de knie

HATTEM Met de terugkeer van enkele sterkhouders is Hattem in staat om het iedereen moeilijk te maken. Koploper SVI heeft het geweten. Het leed een kansloze nederlaag die bij wat meer scherpte voorin nog ruimer had kunnen uitvallen. Een zege van het collectief, stelde trainer Hans Roeland terecht vast.

Na de 1-0 bij rust liet Hattem de Zwolse kampioenspretendent het spel maken. Het kon dat doen omdat de verdediging een ijzersterke indruk maakte. Het optisch overwicht leidde nauwelijks tot kansen. Hattem voelde zich counterend als een vis in het water. ,,Ik heb vanmiddag geen ploeg gezien die er alles aan wilde doen om de titel binnen te halen. Wat dat betreft zijn we volledig afgetroefd door Hattem dat zich wel negentig minuten leeg knokte. We mogen dan door vriend en vijand als favoriet nummer één worden bestempeld. Zolang we zelf onze voornaamste tegenstander zijn, komen we niet in aanmerking voor de gladiolen."

WISSELS De jonge oefenmeester Joram Hendriks ergerde zich bont en blauw, verbruikte alle wissels, maar kon het tij niet keren omdat een vroege voorjaarsmoeheid in de ploeg leek geslopen. Al na een halve minuut was Lawrence van der Bend dichtbij de openingstreffer. Hij kwam een neuslengte tekort om goed voorbereidend werk van Felix Noordberger een vervolg te geven. De topscorer van vorige seizoenen maakte na maanden blessureleed zijn rentree, was een handenbinder, maar miste nog het wedstrijdritme om kansen in goals om te zetten. Waarbij gezegd moet zijn dat doelman Remco van der Weg hem daarbij enkele keren in de weg stond. Hattem had deze middag anderen om het verschil te maken. Neem Hajk Talaljan die na een half uur een vrije trap fraai binnen krulde. Bij SVI kwam het gevaar van Nico Veldman wiens briljante acties geen vervolg kregen. Een verdienste ook van aanvoerder Jeroen van Maanen. Hij is na anderhalf jaar kwakkelen het slot op de deur aan wie mannen als Orne van der Horst en Mark de Haan zich optrekken. SVI stroopte na rust de mouwen op. Verder dan de zestien kwam het niet of nauwelijks. In de 56ste minuut viel de beslissing. Van Maanen sprintte bij een vrije trap over grote afstand het strafschopgebied binnen om daar met zijn hoofd hart en longen te belonen: 2-0.

STERIEL SVI bleef volharden in steriel combinatiespel. Er sloop irritatie binnen want bij goalstjesdief Twan Zuidmeer het best tot uitdrukking kwam toen hij een domme overtreding beging die met rood werd bestraft. ,,We wisten dat SVI in de problemen raakt als ze met drie man achterin gaan spelen. Daar hebben we optimaal van geprofiteerd",stelde Roeland vast. Behalve de derde treffer van Noordberger waren er meer honderd procent kansen. Hattem kijkt weer omhoog met een knipoog naar de laatste periode.