• Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek

ESC pakt tweede periode

ELBURG Diep in blessuretijd rust op de schouders van aanvoerder Raoul Jesserun de loodzware taak om vanaf elf meter een mindere wedstrijd alsnog in een overwinning om te zetten nadat hijzelf is aangetikt. Niet alleen dat: een rake trap levert ook nog eens de tweede periodetiel op.

Dick van der Veen

Een minuut lang moet hij wachten als bij teleurgestelde spelers van Olympia door slaan omdat ze zich al een wedstrijd lang door arbiter Van de Beld benadeeld voelen. Wanneer het uiteindelijk zover is blijft hij ijzig kalm en schiet de knikker onhoudbaar in de rechter benedenhoek. ,,Meestal kies ik de andere hoek. Ik zag in een split second dat de doelman daarvan op de hoogte bleek. Je moet altijd wachten tot het laatste moment." Dat doet ESC deze middag spreekwoordelijk. Het speelt driekwart wedstrijd met een man meer, omdat  Bertus Finke zich na een overtreding laat gaan, de beweging van een kopstoot maakt en met direct rood mag vertrekken. In de eerste helft is Olympia gelijkwaardig. Aanvoerder Kjelt Bonhof, de beste man van het veld, strooit met passes, gaat voorop in de strijd en snelt voordurend langs tegenstanders. ,,Een fantastische speler. Maar goed dat ze er daar geen vijf van hebben", grinnikt Jesserun, die het middelpunt is van het feestgedruis. De broers Wim en Marco de  Vries, die doorgaans voor de productie zorgen, laten beide een grote kans liggen, waardoor het tot het laatste moment spannend blijft.

Jesserun geeft trainer Remon van Schoonhoven een compliment. ,,Hij praat ons zelfvertrouwen aan als de koppies vooraf gespannen zijn." De coach op zijn beurt noemt een bowlingavond het moment van de ommekeer. ,,We hadden dikke pret, vertelden elkaar de waarheid en hebben nu voor de achtste keer op rij de buit binnen.  Vandaag  ging er veel mis, foute passes, uit de posities lopen, verkeerde keuzes. Ik maak de ploeg een compliment dat ze daardoor niet in paniek raakte. Ik heb daarop getraind: ook na een lange brilstand kan het goed komen." Veel tijd om te feesten geeft hij zijn mannen niet. ,,De eerste prijs, waarop ze in Elburg lang moesten wachten, is binnen. Nu gaan we voor meer." ESC kreeg in het begin van de competitie door te grote aanvalsdrang teveel goals tegen. Er wordt sindsdien beter gecontroleerd. Een usance omdat achterin de snelheid bij een aantal verdedigers ontbreekt. Met de broers De Vries in oude doen kan het vervolg nog heel leuk zijn in een competitie waarin veel ploegen als gelijkwaardig moeten worden beschouwd.