Eper duo bloeit op bij PEC Zwolle

WISSEL Doelman Dean Bredewold en centrale verdediger Sander van Looy, beide talenten uit de jeugd van sv Epe, trainden vorige week mee met de selectie tijdens een trainingskamp in Wissel. Sander maakte indruk tijdens oefenpotjes en is door trainer Ron Jans geselecteerd voor de wedstrijd tegen Panathinaikos in Athene op woensdag 20 juli.

Dick van der Veen

Trainer Ron Jans zegt over Dean dat hij de afgelopen twee jaar grote vooruitgang boekte. Door het vertrek van een keeper naar Zwolle is hij opgeschoven naar de vierde plek in de pikorde. Jans: ,,Als hij zich de komende jaren zo door blijft ontwikkelen kunnen we gaan praten over de eerste selectie. Vooralsnog maakt hij deel uit van de beloftes."

BRIEFJE Jans raakte geamuseerd door een briefje waarop spelers mochten invullen hoe vaak ze zich in de selectie zien staan. ,,Dean vulde als vierde keeper één keer in. Zijn verklaring: als er één wordt geblesseerd en de andere twee geschorst zijn dan moet ik er toch gewoon staan." Sander maakt ook nog deel uit van de beloftes. Hij is één van de youngsters die het in zich hebben om de eredivisie te halen.

Hij maakte indruk tijdens oefenduels. Zelf zegt de speler die als eerstejaars C junior Epe verliet dat hij een goed gevoel heeft bij zijn optreden. ,,Ik had de keuze tussen Vitesse en PEC. De school speelde een rol. Daar hadden mijn ouders wat PEC betreft een beter gevoel bij. Ik ben goed door de selectie opgevangen. Als je vaker in de groep zit ga je beter spelen. Als ik nu de eerste selectie nog niet haal is er slechts één alternatief: zo snel mogelijk het wèl halen. Voor minder doe ik het niet." Misschien krijgt hij over enige tijd concurrentie uit onverwachte hoek. Zijn jongere broer Freddie doet het bij PEC op dezelfde positie zeker niet minder!

INITIATIEF Jans is wat terughoudend. ,,De overstap van A1 naar de eredivisie is groot. Hij is een centrale verdediger die veel initiatief neemt, durft op te komen, te bouwen en te schuiven, is goed in de coaching. Soms loopt hij nog teveel met de bal, maar een andere keer komt hij er gewoon doorheen. Sander heeft persoonlijkheid. Ik heb liever een speler als hij, die nog moet leren het goede moment te kiezen, dan één die geen initiatief neemt."

Jans denkt dat hij zich de komende maanden moet ontwikkelen in verdedigende zin, hoie in te stappen, te draaien en positie te kiezen. ,,Dat leert hij het best door zoveel mogelijk met de selectie mee te trainen en in de winter ook aan loop trainingskampen mee te doen."

STAPPEN Dean wordt ondertussen samen met de derde doelman onder vuur genomen. Hij stond aan het eind van het vorig seizoen op een kruising: kiezen voor een topclub bij de amateurs of investeren in de toekomst. Zijn reactie nu is helder: ,,Het is fantastisch om met de selectie mee te trainen. Ik merk dat ik stappen maak. De focus ligt op het doortrekken van de progressie. Dan zien we uiteindelijk wel hoe ver we kunnen komen."