• De selectie van sv Epe vrouwen won de beker en stond op de rand van de eerste klasse.

    sv Epe

Epe: vrouwenvoetbal in lift

EPE Het vrouwenvoetbal bij sv Epe is de afgelopen vier, vijf jaar stevig van de grond gekomen. Dat uit zich in flinke toename van jeugdleden en in een aantal promoties van de selectie, die dit seizoen op de drempel van de eerste klasse stond. Een arbitrale dwaling voorkwam de ultieme stap.

Dick van der Veen

Met wie kun je daar beter over praten dan met Gerard en Melvin van Schoonhoven, vader en zoon, behorend tot een familie die totaal verslingerd is aan de sport en deze grote diensten bewijst. Willem ligt zowat dag en nacht op sportcomplex De Wachtelenberg en is de spil in het onderhoud, Bas staat in het doel bij het eerste, zoon en broer Remon oogst successen als trainer en dan zijn er degenen die organisatorisch en bestuurlijk hun steentje bijdragen. Gerard nam de leiding van een commissie over van Edwin Overmars, Melvin steekt zijn vrije tijd in het trainen van de meiden.

OPVATTINGEN Beiden hebben zo hun opvattingen over het vrouwenvoetbal. Over één ding zijn ze het roerend eens: naast een omslag in de cultuur bij de vereniging is een doorbraak meer nog afhankelijk van de wijze waarop de meiden zelf hun sport beleven. Wanneer ze dezelfde erkenning willen als de mannen, moeten ze er ook in dezelfde mate voor gaan. En daaraan heeft Gerard zo zijn twijfels. ,,De selectie is krap, je doet een beroep op a-junioren en die hebben er dan doodleuk even geen zin in." Dit is slechts een dissonant in een louter positief proces. ,,Volgend seizoen nemen speelsters van de selectie met mij de training van de jonkies onder de vijftien bij de kop. Dat werkt door, merken we nu al." Melvin volgt broer Remon in het trainersvak, bij hem gericht op het vrouwenvoetbal en de jeugd. Beiden denken dat er nog flinke stappen te maken zijn. ,,Je bent pas goed bezig als je groeit naar pak 'm beet 150 leden, waardoor je in alle leeftijdscategorieën meedoet en op z'n minst twee, liever drie seniorenteams in de competitie hebt." Bij sv Epe zit traditioneel veel talent. Ook bij de meiden. Neem Tara Kommer, die nu via PEC in Oranje onder de 15 uitkomt. Vader en zoon vinden het prachtig dat echt talent de kans krijgt om door te breken, maar hebben er de schurft aan dat betaald voetbal organisaties kinderen op zeer jonge leeftijd weghalen. ,,Ze krijgen geen kans om kind te zijn. Je krijgt ze op enig moment beschadigd terug. Daar willen we ons bij sv Epe tegen wapenen voor zover dat binnen ons bereik ligt." Dat de promotie naar de eerste klasse stokte had te maken met een scheids die een bal in het zijnet tot treffer promoveerde. Een bal die in de struiken belandde.

RESULTATEN ,,Misschien was promotie nog te vroeg. Je moet dan verre reizen naar de noordelijke provincies maken. Qua niveau kunnen we het wel aan gelet op de positieve resultaten tegen clubs in de hogere regionen." Bij sv Epe (b)lijkt de wil aanwezig om het werk dat door Gerda Smit en Roosje werd opgezet nu echt een boost te geven. Mentaal en in materiaal.