• Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek

Emst komt wat sneu weg in kelderderby

WISSEL Raoul Hanekamp kan niet meer op zijn benen staan, strompelt namens Wissel vanuit zijn vaste stek in de verdedigingnaar voren omdat hij daar geen gevaar kan. Randje zestien komt er een bal op hem af, hij vergeet de pijn, haalt uit en schiet de knikker in de verste hoek.

Dick van der Veen

Het is zijn laatste trap, maar die is dan ook gelijk beslissend. Wissel wint daarmee de Eper kelderderby. Emst komt sneu weg. Het domineert de tweede helft, krijgt zelfs na het wegzenden van laatste man Wouter van Amersfoort de beste kansen. Je had zeker een puntje verdiend", voegt Wissel-coach Willem Ligt zijn collega Harrie de Graaf toe. ,,Misschien nog wel iets meer", zegt de laatste. De wedstrijd staat bol van de overtredingen. ,,Ik wilde de ploegen laten voetballen. Op enig moment ging het te ver." De uitleg van scheidsrechter Peters die conditioneel tekort komt (,ik ben nu eenmaal geen twintig meer') en met zijn weinig doortastende optreden de voordeur van het ziekenhuis open zet. Gelukkig blijft het bij schermutselingen, staan spelers dringend tegenover elkaar, maar loopt het niet uit de hand. De KNVB valt te laken dat ze voor een beladen duel geen fitter iemand laat opdraven.

Meer spannend dan fraai. Daar lijkt het helemaal niet op als al in de eerste minuut Remco van Huffelen voor Wissel het dak van het doel vindt. Emst heeft 10 minuten nodig om zichzelf te herpakken. Kansen over en weer, met de thuisclub er een aantal meer. Bij Emst hebben ze in de pas 16-jarige Lucas de Jong een groeibriljant. Hij is voortdurend gevaarlijk, maar vergeet vrij voor Thom Proper de trekker over te halen. Anton Brummel raakt namens Wissel de lat en zijn teamgenoot Dave en Herder slalomt met een machtige rust door de defensie om op Proper te stuiten. Na rust neemt Emst het commando over. Lucas de Jong vindt met een splijtende pass Rik van Mourik die onhoudbaar scoort: 1-1. Wissel delft fysiek het onderspit. Voortdurende donderslagen langs de lijn accentueren de aanrollende spanning. Het regent overtredingen. Beide trainers proberen met aanvallende wissels de drie punten binnen te slepen. Emst lijkt daar het dichtst bij als Lucas weer eens zijn man uitkapt en het doel op centimeters mist. En dan is daar de laatste trap van Roeltje, die in het 23ste seizoen voor de kanaries zijn finest moment voor de kanaries beleeft. Dat hij zichzelf naar de kleedkamer moet slepen is ineens niet erg meer. Wissel gaat zeker in de subtop eindigen. Ligt heeft er een handje van om de poppetjes op de juiste plek te zetten. Bij Emst lopen in de jeugd enkele spelers met bagage. Harrie de Graaf is er de man wel naar omdat er uit te halen.